Skip to content
Др Милош Бабић

Редовни професор, гостујући професор

Проф. др Милош Бабић рођен је 1958. у Грачаници, БиХ. Завршио је гимназију а дипломирао на Филозофском факултету у Сарајеву на Одсјеку за књижевност на тему Транспозиција епске народне пјесме Бановић Страхиња у драму и филм. Магистрирао је из области теорије медија и маркетинга (Телевизијска реклама и рекламна кампања), а докторирао са темом Улога ТВ спота у емоционалном брендирању у Београду и Новом Саду.

Професионално искуство

Ужа научна област: Теорија АВ медија и Менаџмент у култури

За време студија пише за новине (од сарадника до новинара), те волонтира и асистира на играном филму. Као талентовани сарадник, препоруком Удружења филмских умјетника БиХ, започиње образовање за филмско стваралаштво (од асистента до помоћника редитеља) асистирајући код значајних филмских стваралаца у БиХ тог времена (С. Тановић, Х. Крвавац, Б. Ченгић, М. Идризовић, Н. Стојановић, Е. Кустурица…). Током овог периода, пролазећи кроз све фазе и секторе настајања филма, доприноси креативном стварању значајних филмских остварења у БиХ и Југославији. После награда за самостална умјетничка дјела, на домаћим и међународним фестивалима, стиче звање филмског и ТВ редитеља (1988).

 

Умјетничко бављење филмом наставља доласком у Београд, те снима кратке игране и документарне филмове, за које је награђиван код нас у свијету, и у статусу слободног умјетника (у звању филмског ТВ редитеља) проводи значајан период свог рада (20 година). За то вријеме завршава магистарске студије, режира ТВ остварења,  пише сценарије и бави се драматургијом, подиже кадрове за филмске екипе и ТВ куће. Осим умјетничким бављењем филмом, значајно је утицао на продукцију модерне ТВ рекламе на медијском простору бивше Југославије, где је као аутор изградио сопствени умјетнички израз. Успијешност у филмској и ТВ умјетничкој продукцији, а упућеност и на промоцију, наводи аутора да се бави промотивним активностима у рекламним кампањама, што ће касније бити и теоријски уобличено кроз докторски рад. „Осетивши ту битну границу између разума и емоције, када је у питању пропагандно дјеловање, успјешно је одбранио своју докторску дисертацију на тему Улога ТВ спота у емоционалном брендирању. Дисертација је итекако била значајна подлога за његово обраћање студентима и успјешан цјелокупни педагошки рад на факултету“ – (проф. Јелица Ђокић, Факултет драмских уметности Београд – из Реферата о избору за ванредног професора 2007).

 

Данас је редовни професор теорије медија и комуникација, филмских и фотографских слика, менаџмента у култури и уметничкој продукцији. Написао је 15 књига и 3 монографије из области које изучава и предаје, те је аутор преко 100 научних и стручних радова. Своја истраживање из магистарског рада и докторске дисертације објавио је и предочио јавности, као и својим студентима. Ментор је многих дипломских радова, 6 магистарских теза, 25 мастер радова и 3 докторске дисертације. Такође, ментор је многих дипломских филмова и умјетничких пројеката, на основним, мастер и докторским студијама. Аутор је академских студијских програма у региону за проучавање медија и уметничке АВ продукције. Редовни професор је у Сремским Карловцима на Катедри за медије (ФАМ) и на Факултету савремених уметности у Београду (ФСУ – до једне трећине норме). Такође, редовни је професор на Академији умјетности Универзитета у  Бањој Луци као и један од утемељивача смјера Продукција.

 

Осим наставе, обављао је и многе функције на факултету: продекан за наставу, за науку. Два мандата био је декан Факултета за медије. Живи и ствара у Београду, а гостује у Бањалуци, за вријеме наставног процеса.

 

Неке од књига и монографија:                   

 1. Телевизијска реклама                             
 2. Увод у уметност филма                            
 3. Видео продукција                                    
 4. Фотографија                                                
 5. Упр. пројектима у култури                        
 6. Увод у медије и комуникације                 

Неки од ауторских филмова:

 1. Посљедња ноћ свирача Теодора, Филос, Сарајево, 1982.
 2. Фолиранти-Први корак, кратки играни, Сутјеска филм, 1986.
 3. Тврђава и људи, Филм и Тон, Београд, 1993.
 4. Настасја, кратки играни, Филм и Тон, Београд, 1994.
 5. Ту негде крај града, Film public, Београд, 1995.
 6. Ратник и река, антиратна драма, Film public, 1996.