Skip to content
др ум. Иван Правдић

Дипломирани драматург и Доктор вишемедијске уметности, редовни професор Драматургије и Дизајна времена на Академији уметности у Новом Саду, Руководилац групе за Вишемедијску уметност на  Интердисциплинарним последипломским студијама Универзитета Уметности у Београду.

Професионално искуство

Рођен 14. 04. 1975. године у Београду. Од девете године полазник Дечијег драмског студија Шкозориште. Похађао програме Књижевне Академије „Традиција Авангарде” и „Контрадикториј”. Дипломирао Драматургију на Факултету драмских уметности и магистрирао Вишемедијску уметност на Интердисциплинарним последипломским студијама Универзитета Уметности у Београду. Стекао уметнички докторат из Вишемедијске уметности под менторством Владана Радовановића.

 

Аутор књига „Сабрани Правдић – Петокњижје”, Dirty Books СКЦ Нови Сад, BuyBook Сарајево 2003. и „Истина Ослобађа” – Народна Библиотека „Жарко Зрењанин” 2005. Један од оснивача легендарне Уметничке групе Магнет. Креира књиге, сценарије, представе, драму, поезију, партиципације публике, радионице, видео. Са својим радовима учествовао на фестивалима и симпозијумима у Канади, Русији, Холандији, Великој Британији, Португалу, Шпанији,  Немачкој, Аустрији, Италији, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Мађарској, Румунији, Бугарској, Албанији.

Драмом „Премија” представљао Србију на значајном фестивалу Stuecke – Mülheimer Teatertage  у Немачкој 2006. године са драмским ауторима из тридесет и две земље света.

2014. године са две представе наступио на Стеријином позорју у Новом Саду.

Као уредник Еxпедиције мултидисциплинарних проналазача Студентског културног центра у Београду (2001-2005), организовао гостовања уметника из Јапана, Холандије, Велике Британије, Италије, Бугарске. Продукције Еxпедиције наступале су на фестивалима широм Балкана и Европе. Покренуо је ПОКУС, међународни фестивал мултидимензионалног позоришта и књижевну едицију Мутант која је објављивала ауторска дела младих писаца, као и библиотеку Српске студије.

Тренутно руководилац Већа докторских студија Академије уметности у Новом Саду и члан Већа интердисциплинарних студија Универзитета уметности у Београду и Стручног већа за уметност Универзитета у Новом Саду и дописни члан Центра за студије интердисциплинарних извођачких уметности Универзитета у Бирминге Велика Британија.

Галерија

Погледајте доступне фотографије