Skip to content

Филм „Гугуто Мемето“, Бранислава Стошића освојио је награду за најбољи дизајн сета на Фестивалу кратких филмова у Милану

Филм „Гугуто Мемето“, Бранислава Стошића освојио је награду за најбољи дизајн сета на Фестивалу кратких филмова у Милану

Филм „Гугуто Мемето“, Бранислава Стошића Јеже освојио је награду за најбољи дизајн сета на Фестивалу кратких филмова у Милану (Италија), саопштили су организатори.

Филм „Гугуто Мемето“ – чији је сценариста и редитељ Стошић а за који је сценарио писан по истоименој причи Стефана Тићмија – бајколика је прича смјештена у Селу на рубу разума, у којем живи врачара Слутка. Она предвиђа ко сљедећи умире, а у њеној близини живи словослагач Моћа – он слаже слова на крстове. Њихове куће су повезане жицом, а на жици је птица – гласница. Моћин живот је тих и једноличан, све док једнога дана не добије папирић са својим именом.

Подсјетимо, нова књига Тићмија, „Гугуто мемето“, и истоимени награђивани филм Стошића, у сриједу, 31. јануара, биће представљени београдским читаоцима и публици. Kако је најављено из Библиотеке града Београда, у Римској дворани ће, од 19 часова, књигу представити Јелена Митић, Марија Пејић и аутор Стефан Тићми, а заказана је и пројекција филма.

Продуцент филма је Ђорђе Ћирић, сценариста, поред Стошића је и Тићми, а у ауторској екипи су Горан Пузић, Зоран Пилиповић, Хајрудин Мухић, Игор Сузић, Зорана Kљечанин. У филму играју Тијана Печенчић, Душко Мазалица, Божана Бијелић.

У интервјуу који је дао за Слободну реч, у октобру прошле године, Бранислав Стошић Јежа говорио је, између осталог, и о основној идеји филма „Гугуто Мемето“.

„Желели смо да преиспитамо до којих граница осећај кривице, наталожена траума и несуочавање са прошлошћу може да дедукује једног човека и промени му живот. Али стилска решења су била да причи приступимо из другог угла, да је сместимо у један измештен, бајковит свет, да атмосфера буде топла, да то буде споља, а да све о чему причамо, тај чемер и то црнило, буде унутра. И мислим да је баш тај наш приступ и привукао људе, то што смо покушали да једну универзалну тему испричамо кроз бајку, филмским језиком“, рекао је тада Стошић, студент завршне године Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.