Skip to content

Изложба „Повратак“ аутора Драге Вејновића

Изложба „Повратак“ аутора Драге Вејновића

Изложба „Повратак“ аутора Драге Вејновића биће отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске у четвртак, 7. децембра у 19 часова. Умјетник и професор фотографије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, Драго Вејновић својим новим циклусом позива на повратак човјека природи.

Ријеч је о фотографијама, различитих формата и техника, које на интиман и романтичарски начин преиспитују однос природе и човјека у савременом контексту. Инспирисан романом „Срце таме“ Џозефа Конрада, Вејновић ствара јединствен доживљај, настојећи да у медију фотографије посматраче врати иницијалном инстинкту.

Изложба „Повратак“ представља цијелину која код посматрача изазива јединствен визуелни доживљај природе. Различити формати пружају нам увид у призоре наочиглед нетакнуте природе. Кроз фотографије Драге Вејновића можемо да доживимо искуство синестезије – кроз широке планове, детаље, прочишћене призоре, готово да можемо да осјетимо мирис шуме и чујемо њене звуке.

Као умјетник фотографије Драго Вејновић већ неколико деценија својим апаратом упорно и континуирано документује, истражује и својим кадровима селектује детаље пејзажног амбијента у којима читају се слојеви стварности и различити нивои перцепције забиљеженог тренутка.

Изложба ће бити отворена до 25. јануара 2024. године.

Кустос изложбе је виши кустос МСУРС Младен Бањац

О аутору изложбе:

Драго Вејновић рођен је 1964. године у Босанском Новом. Дипломирао је камеру на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, а мастер студије је завршио на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци. Радио као фото-репортер у „Новим Крилима“, гласнику В и ПВО ВРС од 1993. до 1996. године. Од 1993. до 2006. радио за ЕПА (European Press Photo Agency). Објављивао је фоторафије по водећим свјетским новинама и часописима.