Skip to content
Мр Рената Агостини

Редовни професор

Рената Агостини (рођ. Шарац), рођена је 11. 2. 1982. године у Бихаћу. Након завршеног трећег разреда бањалучке Гимназије, уписује редовни студиј глуме на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, те паралелно са првом годином студија завршава и четврти разред гимназије. Дипломира у класи Елене Трепетове Костић највишом оцјеном (десет), улогом Авдотје Романовне Дуње у дјелу Злочин и казна, Ф. М. Достојевског, на Видовдан 2003. и стиче стручно звање − дипломирани глумац. Добитник је „Златне плакете“ Универзитета за успјех постигнут на основном студију. Магистарски студиј завршила је на Факултету физичког васпитања и спорта у Бањој Луци и стекла научни степен магистра наука у области физичке културе. Назив магистарске тезе гласи „Значај тјелесне активности у commedia dell’ arte за развој сценског покрета глумца“.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Глума

Од јуна 2004. запослена је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци као асистент на ужој умјетничкој области Глума, предмет Сценске игре, а од марта 2010. је доцент на предмету Сценски покрет. Такође, била је асистент професора Елене Трепетове Костић на главном предмету Глума, на мастер студијама. Од 29. 1. 2015. је у звању ванредног професора. У периоду од 2010. до 2014. године, обављала је функцију шефа Катедре за глуму и позоришну режију. 

У звању редовног професора је од 24. 12. 2020. године.

Остварује улоге у требињском позоришту „Слово“, Дјечијем позоришту РС, „Град позоришту“ у Градишци, Народном позоришту Републике Српске, као и у Бањалучком студентском позоришту. Игра у професионалним радио-драмама, а три сезоне је била аутор и глумица хумористичког тв серијала у продукцији Алтернативне телевизије. Више пута селектор, члан и предсједник стручног жирија фестивала драмског стваралаштва. Изводи радионице из области глуме и сценског покрета. Поред позоришних, учествује и на манифестацијама од националног и међународног значаја као глумица, кореограф, редитељ, модератор, интерпретатор поезије, за шта посједује више значајних признања, личних и колективних. Има остварену међународну сарадњу са Руским државним институтом драмских умјетности ГИТИС-ом, у Москви, кроз фестивалска учешћа и научно-стручне скупове и радионице.

Објављује радове о глуми и сценском покрету у научним часописима у земљи и иностранству.

Детаљнији подаци су доступни на званичној страници УНИБЛ линк