Skip to content
Давид Мастикоса, ма

Виши асистент

Давид Мастикоса (1992, БиХ) је босанскохерцеговачки композитор млађе генерације. Основне и мастер студије завршио је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у класи проф. Татјане Милошевић Мијановић.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Умјетничко-теоријске дисциплине

На истој Академији 2015. године добија звање асистента, а потом 2020. и вишег асистента на Kатедри за музичку теорију и педагогију. Kомпозиције Давида Мастикосе одликује јединствен и препознатљив умјетнички израз. Добитник је више награда за музику, од којих се посебно издваја награда за најбољу музику за савремени филм, коју му је додијелио British Council Ukraine у сарадњи са Dovženko-Centre, у фебруару 2020. Поред награде Универзитета у Бањој Луци за остварене међународне резултате, истакнути рад и постигнућа у научно-истраживачкој дјелатности и умјетничком раду, носилац је и награде Града Бања Лука – младима, за допринос развоју културе у граду.

Након што се музика Давида Мастикосе појављује на интернационалној сцени, он добија поруџбине значајних умјетника и музичких фестивала. Њагову музику изводе умјетници и ансамбли попут: Бартоломеј Станковић (клавир), Сауро Берти (бас кларинет), Саша Мирковић (виола), Андреа Николић (виолина), Stockholm Saxophone Quartet, Ensemble Metamorphosis, Kаламос квинтет, Загребачки солисти, Загребачки ансамбл флаута, Новосадски дувачки квинтет, Бањалучка филхармонија, Brass UL AG и др. Аутор је више од 70 различитих композиција које су изведене на фестивалима и манифестацијама широм свијета, од којих се издвајају: „Дани Владе С. Милошевића“ (БиХ), Vareš Classic Festival (БиХ), Festivalis Druskomanija (Литванија), Свјетски дан музике (САД), International Choral Festival Preveza (Грчка), Lovran Classic (Хрватска) и AlbaNova (Белгија).

Мастикоса је један од најактивнијих босанскохерцеговачких композитора филмске и позоришне музике. Аутор је музикe за вишеструко награђиване документарне филмове „Лица Лафоре“ и „Дјеца“ Дениса Бојића, који су снимљени у продукцији Радио Телевизије Републике Српске. Поред документарних филмова, активно пише музику за кратке и анимиране филмове, те музику за позориште. Тренутно похађа трећу годину докторских студија композиције у класи проф. Александре Вребалов, на Академији уметности Универзитета у Новом Саду. Вишегодишњи је стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“. Ексклузивни издавач Давидове музике је холандски Донемус (Donemus | Publishing House of Contemporary Classical Music). Мастикоса је алумниста француске школе за таленте Académie musicale de Villecroze. Живи, ради и ствара у Бањој Луци.