Skip to content
Др ум. Дејан Јанковић

Доцент, шеф катедре

Дејан Јанковић рођен je 1989. године у Мостару. Нижу и средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у Бањој Луци завршио је 2008. године у класи проф. Биљане Јашић Радовановић. Дипломирао је 2012. године на Академији умјетности у Бањој Луци на одсјеку за клавир у класи проф. Невене Поповић као студент генерације, а наредне године завршио мастер студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду у истој класи са просјечном оцјеном 10. Докторске студије клавира завршио је 2017. године, под менторством проф. др ум. Владимира Цвијића на ФМУ у Београду.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике, Катедра за клавир

Од академске 2014/2015. године запослен је на Катедри за клавир на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, гдје је тренутно у звању доцента. Обавља функцију шефа клавирске катедре, а обављао је и функцију академског координатора за међународну размјену студената и особља.
Добитник је првих и специјалних награда на бројним такмичењима у земљи и иностранству, од којих се посебно издвајају сљедеће награде: прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења „Даворин Јенко“ у Београду; прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења „Бањалучки бијенале“; трећа награда на Међународном пијанистичком конкурсу „Ф. Шопен“ у Риму; прва награда на Европском музичком такмичењу у Торину; прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења посвећеног стваралаштву Ф. Шопена у Тузли. Финалиста је међународног пијанистичког конкурса дунавских земаља у Улму (Њемачка) за који је одабран као представник Србије.
Град Бања Лука додјељује му награду “Бања Лука – младима”, као посебан вид признања за остварене резултате у области културе и умјетности. 
Одржао је око четрдесет солистичких концерата и исто толико камерних реситала, остварио бројне наступе широм Босне и Херцеговине и Србије, а наступао је и у Хрватској, Словенији, Италији, Белгији, Њемачкој, Француској и Шпанији. Свирао је више пута као солиста са оркестром Академије уметности у Бањој Луци, те са Бањалучком филхармонијом и Нишким симфонијским оркестром. Учествовао је на бројним музичким фестивалима у земљи и иностранству: „Дани Владе С. Милошевића“ у Бањој Луци, Пролећни фестивал камерне музике у Београду, А-фест у Новом Саду, Мајске музичке свечаности у Сарајеву, Nei suoni dei luoghi у градовима Сјеверне Италије, Armonie in corte – Удине, Sarajevo chamber music festival, Тисин цвет у Војводини.