Skip to content
Милана Смиљанић, ма

Виши асистент

Милана Смиљанић (Сарајево, 1989) је завршила МШ „Владо Милошевић“ у Бањој Луци. Студије виолине је завршила на Академији умјетности у Бањој Луци, код професора Уроша Пешића и Марије Јокановић, гдје је стекла и мастер диплому у класи проф. Јокановић. Добитница је бројних награда на такмичењима широм региона.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике - Виолина

По завршетку образовања у средњој музичкој школи, 2006. године, учествовала је на државном такмичењу у Какњу, и као лауреат такмичења добила прилику да похађа Мајсторски курс виолине и камерне музике за гудаче Џефрија Вортона (САД) у Грожњану. Током школовања наступала је на бројним концертима и манифестацијама у БиХ, Србији и Црној Гори.

Од 2010. године члан је Удружења музичких умјетника Републике Српске као члан гудачког трија, са којим је одржавала концерте широм Републике Српске.

Као концертмајстор учествовала је у пројекту дидактичких концерата у Републици Српској који је реализован током 2010. године. Добитница је стипендије Фонда „Др Милан Јелић“.

Од 2010. до 2016. године радила је као професор виолине у МШ „Владо Милошевић“. Године 2016. постала је асистент на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Године 2019. учествује у пројекту Оркестра младих БиХ, заједно са члановима No Borders Orchestra. Током 2019. и 2020. године одржава солистичке концерте у градовима Републике Српске и у Београду.

Члан је Бањалучке филхармоније и састава Bandoneon Square и Palladio String Quartet са којима наступа у земљи и иностранству.

Звање вишег асистента стиче2020. године. Исте године постаје члан гудачког камерног оркестра „Бан Светислав Тиса Милосављевић“.