Skip to content
Мр Арсен Чаркић

Редовни професор

Проф. мр Арсен Чаркић је пијаниста, диригент, извођач и професор музике. Своје формално музичко образовање започиње 1985. године у Сарајеву, уз професоре Срђана Далагију и Верицу Вербич, а наставља га на Академији уметности у Новом Саду и Факултету музичке уметности у Београду у класама проф. Кемала Гекића и проф. Јокут Михаиловић. Магистрирао је у класи проф. Невене Поповић. Током школовања и студија, редовно је концертирао, снимао, те учествовао на многим такмичењима и фестивалима освајајући бројне награде, међу којима и награду фондације „Олга Михаиловић“ за најталентованијег студента ФМУ Београд.

Професионално искуство

Ужа умјетничко-научна област: Репродукција музике - Клавир

Његов умјетнички рад карактеришу не само бројни реситали, солистички и концерти с оркестром, већ и велики број камерних наступа, док је његово искуство диригента мјешовитих и мушких састава и ансамбала богато награђивано на хорским такмичењима. Осим тога, компонује, снима, изводи, аранжира и продуцира филмску и фестивалску музику, често наступајући и учествујући у различитим умјетничким пројектима.

Наступао је са познатим именима, оркестрима и саставима музичке сцене Балкана и свијета као што су: примадона, проф. Радмила Смиљанић, др Жељко Павловић (Филхармонија Хјустон, концертмајстор, САД), мр Снежана Савичић-Секулић (првакиња Београдске опере), Shoko Kanno, мецосопран, Токио/Беч, Оливер Њего (првак Београдске опере), маестро мр Ђорђе Станковић (диригент Београдске опере и опере Мадленианум), Хор Србадија, Хор Бањалучанке, Бањалучка филхармонија, Оркестар Музичке академије Сарајево, Сарајевска филхармонија, Краљевски гудачи св. Ђорђа, Оркестар СМШ „Станковић“, Оркестар СМШ „Владо Милошевић“, итд.

Као умјетник широког репертоара, забиљежио је наступе у салама: Anton Bruckner Hall (Линц, Аустрија), Београдске филхармоније, Сарајевске филхармоније, Банског двора, Мале сале Коларчеве задужбине, Галерије САНУ, Галерије Културног центра Београда, сарајевског Дома Армије, Дома Војске Југославије, Камерне сале Академије умјетности у Бањој Луци, Концертне сале Слобомир универзитета, Велике сала Културног центра Бијељина, Галерије Музеја савремене уметности Републике Србије, Градске куће у Новом Саду и многим другим.

Искрено посвећен педагошком раду, прошао је пут од демонстратора на ФМУ Београд, преко асистента клавирског одсјека на Музичкој академији у Источном Сарајеву, професора клавира на Слобомир Универзитету у Бијељини, те умјетничког сарадника класе соло пјевања проф. Радмиле Смиљанић, а данас ради као редовни професор клавирског одсјека Академије умјетности у Бањој Луци. Осим универзитетске наставе, радо сарађује са многим младим умјетницима редовно држећи мастер-класове, семинаре и предавања у земљама региона, уз редовна чланства у жиријима на многим међународним такмичењима из области дириговања и клавира.

Резултати које је показао у свом наставном раду најбоље се очитују у бројним наступима његових студената и њиховим успјесима као извођача и младих педагога који током студија и под менторством професора Чаркића, освајају велики број награда и признања, укључујући она за рад са сопственим ђацима на међународним пијанистичким такмичењима у земљи и региону. Студенти професора Чаркића и сами постају сарадници на Академији умјетности у Бањој Луци, те наставници музичких школа у земљи и иностранству, који с великим успјехом настављају одгајати нове генерације умјетника, доприносећи даљем развоју културе и умјетности Републике Српске.