Skip to content
Mр Биљана Јашић-Радовановић

Редовни професор, шеф катедре

Биљана Јашић-Радовановић дипломирала је клавир на Академији уметности у Новим Саду у класи професора Андреје Прегера. Након тога је дипломирала и магистрирала чембало на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Милоша Петровића. 
На Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци ради од 1999. године, прво као стручни сарадник, а од 2003. године као стално запослена. 

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике – Камерна Музика

Имала је низ концерата и наступа (чембало, клавир) као солиста и камерни музичар у земљи и иностранству. Оснивач је и руководилац Бањалучког барокног ансамбла и Бањалучког триjа са којим је, између осталих, одржала и концерте на значајним фестивалима („Дани Владе С.  Милошевића“ у Бањој Луци, Смотра уметности „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу, Међународни фестивал камерне музике „Convivium Musicum“ у Крагујевцу, ФИМУ у Француској итд.). 
Учествовала је у међународном пројекту под називом „ClimateKey“, посвећеном проблему климатских промјена, у којем су пијанисти широм свијета својим концертима дали допринос указивању на ову проблематику. На свом концерту је премијерно извела клавирску свиту „Significantus“ британске пијанисткиње и композиторке Лоле Перин.
Такође је учествовала у снимању три ЦД-а посвећена музици познатог босанскохерцеговачког композитора Владе С. Милошевића.  
Гостовала је као предавач на музичким академијама у Пољској (Вроцлав и Гдањск), Румунији (Букурешт), Италији (Трст), те на Музичкој академији у Источном Сарајеву и Факултету музичке уметности у Нишу, као и многим музичким школама у Републици Српској. Под називом „Сусрети са младим музичарима“ одржала је Музичке радионице – клавир, клавирски дуо и камерни ансамбли у музичким школама широм Републике Српске, а у сарадњи са Асоцијацијом европских академија и конзерваторијума.
Богато педагошко искуство резултирало је великим бројем концерата студената у земљи и иностранству. Посебно су значајни наступи студената на многим фестивалима и  манифестацијама као што су „Дани Владе С. Милошевића“ и Ноћ музеја у Бањој Луци, А - фест у Новом Саду, Sarajevo Chamber Music Festival, Пролећни фестивал камерне музике у Београду, „Armonie in Corte“ у Удинама (Италија) и „Nei Suoni dei Luoghi“ у Италији, као и велики број награда освојених на међународним такмичењима у Босни и Херцеговини, Македонији, Србији, Мађарској и Италији.
Била је члан жирија на такмичењима музичких школа Републике Српке и на међународним музичким такмичењима у Босни и Херцеговини, Србији и Македонији.
Учествовала је у раду Комисије за израду наставних планова и програма за основне и средње музичке школе Републике Српске, Комисије за лиценцирање студијских програма,  Организационог одбора манифестације „Дани Владе С. Милошевића“, Комисије за оцјену пројеката из области културе, Комисије за додјелу стипендија Фондације „Др Милан Јелић“. Била је члан Савјета за високо образовање и унапређење квалитета Републике Српске.
На Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци обављала је дужности руководиоца Катедре за камерну музику, руководиоца студијског програма Музичка умјетност, а од 2011. до 2015. године продекана за умјетност и међународну сарадњу.