Skip to content
Тимеа Хотић

Редовни професор

Тимеа Хотић, дипломирала клавир на Музичкој академији у Сарајеву у класи проф. Милице Шнајдер – Хутерер и проф. Сање Лагумџије - Хаџић, а специјализацију завршила на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Рите Кинке.
Похађала већи број мајсторских радионица код познатих умјетника као што су Рита Кинка, Соња Антунић, Наташа Вељковић, Арбо Валдма и др.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике – Камерна музика

На Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци ради од њеног оснивања 1998. године као умјетнички сарадник, затим добија доцентуру на Катедри за камерну музику, а 2017. постаје редовни професор на истој катедри. До 2019. била је шеф Катедре за камерну музику.

До 1991. је стални члан Бањалучког камерног оркестра под руководством диригента проф. Јулија Марића, а сарадњу са оркестрима наставља у Бањалучкој фихармонији и оркестру бањалучке Академије.

Њени студенти остварују пажње вриједне наступе како на концертима и гостовањима, тако и на такмичењима (Галерија Коларчеве задужбине, Villa Butrio Italija, Concorso Val Tidone,  Натјецање Флаута Ауреа Загреб, Фестивал „Исидор Бајић“ Нови Сад, такмичење „Оливера Ђурђевић“ Београд и др), а добитник је и Златне плакете Мокрањчевих дана у Зајечару за извођење концерта трија „Шуману у част“.

Дуготрајну сарадњу остварује са кларинетистом Николом Срдићем (Нови Сад), а од 2008. формира дуо са обоисткињом Вероником Антуновић – Марић (Нови Сад) који је одсвирао низ концерата у пројекту „Јединство разноликости“, а њихова сарадња се проширује  на трио са флаутисткињом Ксенијом Мијатовић (Нови Сад).

Године 2016. у оквиру манифестације „Дани Владе С. Милошевића“ учествује на пројекту под називом „Партитуре из паучине“, гдје са кларинетистом Дејаном Тркуљом изводи и снима дјела овог познатог босанскохерцеговачког композитора и етномузиколога.

Године 2017. држи мастер клас на Conservatorio „Giuseppe Tartini“ Trieste (пројекат ERASMUS+), гдје сарађује са обоистом Pietro Millela и фаготистом Sergio Lazzeri – концерт трија, Aula Magna, Conservatorio „Giuseppe Tartini“.  Исте године свирају и у Бошњачком институту у Сарајеву на свечаном концерту који је обиљежио успјешну сарадњу наставника и студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, Музичке академије у Сарајеву и Conservatorio „Giuseppe Tartini“ из Трста.

Детаљне информације се налазе на сајту Универзитета у Бањалуци:

https://www.unibl.org/sr/fis/zaposlen/1036-timea-hotic