Skip to content

Свечано отварање XXIII годишње изложбе радова студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци

Свечано отварање XXIII годишње изложбе радова студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци

Са великим задовољством и поносом, позивамо наше студенте, наставнике и сараднике, партнере и поштоваоце нашег рада, те све грађане да нам се придруже на свечаном отварању XXIII годишње изложбе радова студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, у сриједу 12. јуна 2024. године у 20.00 часова.   

Изложбена поставка обухватиће радове више од 130 студената са више од хиљаду радова из области цртежа, сликарства, графике, интермедијалне умјетности, графичког дизајна, методике ликовне културе, анимације и фотографије. Годишња изложба студентских радова Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци даје пресјек различитих умјетничких форми, метода и стратегија  дјеловања којима су се студенти бавили током цијеле академске године.

Двадесет и трећа изложба је добар начин да Академија умјетности покаже таленат и креативност нове генерације младих умјетника, којима ће уручене награде бити мотивација за даљи рад и напредак. И ове године од стране Академије умјетности биће награђени  аутори најбољих радова. Академија умјетности традиоционално додјељује награду за Цртеж, Цртеж-студију, Слику-студију, награду за Сликарство, награду за Интермедијалну умјетност, награда за Графику у високој штампи, награда за Графику у дубокој штампи, награду за Графички дизајн ,,Горан В. Јанковић" и награду за Фотографију. 

Годишња изложба је веома важан догађај јер повезује кровне институције Републике Српске са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци, будући да сви водећи музеји, галерије и културни центри формирају сопствене комисије које додјељују награде за најбоље ауторске радове студентима из наведених области. Институције и установе културе које додјељују награде су: Музеј савремене умјетности Републике Српске (новчана награда и изложба), Културни центар Бански двор (изложба), Галерија удружења ,,Удас” (изложба), Центар за културу и образовање Лакташи (изложба), Галерија ,,Сретен Стојановић'' Приједор (изложба), ЈУ Матични музеј Козаре Приједор (откупна награда за графику), Завичајни музеј Градишка (изложба), Галерија ,,Вагон’’ (изложба), Виситор центар Пецка (резиденцијални боравак). 
Поред просторија Академије умјетности, студенти Сликарства и Интермедијалне умјетности отвориће изложбу у Галерији Плус МСРС (14. јуна, Александар Жмирић - прошлогодишњи лауреат), Галерији ,,Вагон'' (11. јуна, Маријана Ђаковић - прошлогодишњи лауреат) и КЦ Бански двор (21. јуна, Душан Ковачевић - прошлогодишњи лауреат)

Изложба је постављена и може се погледати на пет локација – зграда Академије умјетности и ректората Универзитета у Бањој Луци, у објекту иза зграде Академије умјетности, просторијама Академије умјетности прекопута Филолошког факултета, у атељеу 2.20 на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету и на Филозофском факултету. 

Изложба ће бити отворена до 1. октобра 2024. године.

 

Аутори визуала: студенти друге године на смјеру Графички дизајн Владимир Томић и Милош Вишић, и асистент Стефан Мијић.