Skip to content

Свечано отворена XXIII годишња изложба радова студената Академије умјетности УНИБЛ

Свечано отворена XXIII годишња изложба радова студената Академије умјетности УНИБЛ

Синоћ у кампусу Универзитета у Бањој Луци, отворили смо годишњу изложбу. Најбољима у академској 2023/24. години, уручили смо награде јер годишња изложба представља кулминацију неуморне посвећености, креативног изражавања и визије талентоване генерације младих умјетника.

Комисија за додјелу награда на катедри за Графику Академије умјетности одлучила је да Награду Академије умјетности за графику додијели студенткињи четврте године Николини Сумоња.

Наградa за цртеж/студију на првој години студија додјељује се Лани Завишић.

Наградa за цртеж/студију на другој години студија додјељује се Невени Станчић.

Награда за графику изведену у високој штампи додјељује се Сташи Пећанац.

Награда за графику изведену у дубокој штампи додјељује се Катарини Боројевић.

Катедра за графику похваљује студенте: Марију Ченић, Дуњу Шипка, Виктора Врањеша, Соњу Ћурић, Мају Лазић, Мариу Бабић, Катарину Јокановић, Владимира Томића, Милицу Врховац и Данила Пауковића.
 
ВОДИТЕЉКА: Комисија за додјелу награда на Катедри за Сликарство и интермедијалну умјетност Академије умјетности одлучила је да Награду за Сликарство Академије умјетности додијели студенткињи Бојани Дакић.

Награда за интермедијалну умјетност на завршној години студија  додјељује се Маријани Ђаковић.

Награда за цртеж на завршној години студија додјељује се Тијани Јанковић.

Награда за студију/цртеж на првој години студија, смјер Сликарство и интермедијална умјетност, додјељује се Невени Милетић.

Награда за студију/цртеж на првој години студија, смјер Графички дизајн, додјељује се Катарини Дробић.

Награда за студију/цртеж на првој години студија, смјер Анимирани филм, додјељује се Настасји Адамовић.

Награда за студију/слику на другој години студија, на смјеру Сликарство и интермедијална умјетност, додјељује се Милици Врховац.

Награда за студију/слику на другој години студија, на смјеру Графички дизајн, додјељује се Владимиру Томићу.

Награда за студију/слику на другој години студија, на смјеру Анимирани филм, додјељује се Ањи Милинковић.

Комисија за додјелу награде ,,Др Горан В. Јанковић” на Катедри за Графчки дизајн Академије умјетности одлучила је да Награду за рад из области графичког дизајна додијели студенткињи четврте године студија Катарини Никић. 

Комисија за додјелу Награде за Фотографију одлучила је да се Награда додијели студенткињи Ани Корићанац.

Годишња изложба је веома важан догађај јер повезује културне институције Републике Српске са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци, будући да сви водећи музеји, галерије и културни центри формирају сопствене комисије које студентима Академије додјељују награде за најбоље ауторске радове.

Музеј савремене умјетности Републике Српске додјељује Награду за најбољи рад првог циклуса студија из области ликовних умјетности. Стручни жири у саставу – Лана Павловић, виши кустос (предсједник), Жана Вукичевић, виши кустос (члан) и Исидора Бањац, кустос (члан), одлучио је да овогодишњу Награду за најбоље радове на Годишњој изложби студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци додијели Анастасији Кладар, студенткињи завршне године смјера Интермедијална умјетност.

Културни центар Бански двор додјељује Награду најбољим студентима Академије умјетности. За област Сликарство, награду је додијелио студенткињи четврте године студија Тијани Јанковић,  за област Графика студенту четврте године студија Ђорђу Касагићу, за област Интермедијалне умјетности студенткињи Маријани Ђаковић, а за област Графички дизајн Катарини Ђаковић. 

Умјетнички савјет Галерије „УДАС“ у саставу мр Милан Крајновић, предсједник, мр Срђан Косић, члан, мр Татјана Ратковић Боснић, члан, мр Маја Батаковић, члан и Здравко Круљ, члан  додјељује Награду за најбоље радове из области Сликарства студенткињи четврте године, Марији Бабић а из области Графике студенту четврте године Јанису Сегићу. 

Јавна установа Матични музеј Козаре из Приједора додјељује откупну Награду за графику студенткињама треће године студија Јани Вуксан и Наташи Бубало. 

Награда „Галерије Сретен Стојановић“ из Приједора у виду организовања самосталне изложбе додјељује се за област Сликарства студенткињи треће године студија Милици Радојчић, а за област Графике студенту четврте године студија Душану Мушићу. Плакете ће бити уручене студентима на отварању самосталне изложбе у Галерији.

Награда Завичајног музеја Градишка у виду организовања самосталне изложбе додјељује се студенткињи четврте године Смјера за сликарство Бојани Дакић.

Умјетнички савјет Галерије Центра за културу и образовање Лакташи додјељује награду у виду организовања самосталне изложбе  студенткињи четврте године Смјера за сликарство Маји Лазић и студенткињи четврте године Смјера за графику Николини Сумоња. 

Награда Галерије ,,Вагон'' у виду организовања самосталне изложбе додјељује се студенткињи треће године Смјера за интермедијалну умјетност Ивани Ружић и студенткињи треће године  Смјера за сликарство Владимирки Велага.

Награда Визитор центра Пецка у виду резиденцијалног програма додјељује се студенткињи треће године Смјера за сликарство Владимирки Велага. 

За манифестације које организујемо одувијек смо имали подршку, разумијевање и интересовање Универзитета и ректората јер је немјерљив значај који Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци постиже у култрном и умјетничком простору Републике Српске. Манифестацијом попут ове увећавамо углед, не само Академије, већ и Универзитета у цјелини. Умјетност је доказ неограничене слободе људског духа, а данашња изложба је још једном то и потврдила. 

За оне који су пропустили свечано отварање, подсјећамо да се поставка налази на више локација: зграда Академије умјетности и Ректората, објектат иза зграде Академије умјетности, просторије Академије умјетности преко пута Филолошког факултета и у Галерији Студентског културног центра, на Филозофском факултету и у атељеу 2.20 у згради Архитектонско грађевинско геодетског факултета. Изложба се може погледати сваког радног дана у редовно радно вријеме факултета све до 1. октобра 2024. године. 

Фото: Дејан Десница