Skip to content

Професор Матео Риготи гостује на Академији умјетности УНИБЛ у оквиру Еразмус плус програма размјене

Професор Матео Риготи гостује на Академији умјетности УНИБЛ у оквиру Еразмус плус програма размјене

Са Конзерваторијума ,,Ђузепе Тартини" у Трсту долази нам професор Матео Риготи, који ће током наредне седмице (20-24. maj) од 11 до 14 часова одржати предавања са студентима гитаре на Академије умјетности УНИБЛ. 

Биографија проф. Риготија

Еклектичан музичар: композитор, свирач и предавач, а своје образовање дугује професору Маријану Андреолију. Његова каријера преплиће концертне наступе и композицију, наглашавајући музику као стање постојања, а не као такмичарску тежњу.

Са сертификатом гитаре са Конзерваторијума у Тренту и дипломом класичне гитаре са специјализацијом из камерне музике, усавршавао је свој занат кроз мајсторске курсеве код реномираних гитариста и интензивне студије на академијама у Бреши и Милану.

Његови наступи обухватају Италију и бројне земље, пратећи запажене личности у умјетности и сарађујући на различитим пројектима. Значајно је допринио издању ЦД-а ,,Ла Сториа ди Моргано" и водио мајсторске курсеве у иностранству.

Осим инструменталне музике, његова страст се протеже и на композицију. Студирао је код Николе Страфелинија и наставио школовање у Швајцарској, истражујући електронску музику и оркестрацију. Похађао је семинаре и мајсторске курсеве код утицајних савремених композитора и бавио се хорским саставом и дириговањем.

Његове композиције су побрале признање и  бивале наручене и приказане на фестивалима и наступима широм свијета. Од поручених дјела и нагада, издваја се резиденција за композицију у Салорну и учешће на престижним мајсторским курсевима са композиторима попут Ивана Феделеа.

Континуирано се развија, ангажује се са међународном композиторском заједницом, учествујући у радионицама и мајсторским курсевима. Његове композиције се изводе широм свијета и емитују на радио станицама савремене музике.

Као заговорник музичког образовања, доприноси дидактичким композицијама и служи као судија на такмичењима. Тренутно предаје на конзерваторијуму Тартини у Трсту, и даље је посвећен свом уметничком и педагошком трагању.