Skip to content

Profesor Mateo Rigoti gostuje na Akademiji umjetnosti UNIBL u okviru Erazmus plus programa razmjene

Profesor Mateo Rigoti gostuje na Akademiji umjetnosti UNIBL u okviru Erazmus plus programa razmjene

Sa Кonzervatorijuma ,,Đuzepe Tartini" u Trstu dolazi nam profesor Mateo Rigoti, koji će tokom naredne sedmice (20-24. maj) od 11 do 14 časova održati predavanja sa studentima gitare na Akademije umjetnosti UNIBL. 

Biografija prof. Rigotija

Eklektičan muzičar: kompozitor, svirač i predavač, a svoje obrazovanje duguje profesoru Marijanu Andreoliju. Njagova karijera prepliće koncertne nastupe i kompoziciju, naglašavajući muziku kao stanje postojanja, a ne kao takmičarsku težnju.

Sa sertifikatom gitare sa Кonzervatorijuma u Trentu i diplomom klasične gitare sa specijalizacijom iz kamerne muzike, usavršavao je svoj zanat kroz majstorske kurseve kod renomiranih gitarista i intenzivne studije na akademijama u Breši i Milanu.

Njagovi nastupi obuhvataju Italiju i brojne zemlje, prateći zapažene ličnosti u umjetnosti i sarađujući na različitim projektima. Značajno je doprinio izdanju CD-a ,,La Storia di Morgano" i vodio majstorske kurseve u inostranstvu.

Osim instrumentalne muzike, njegova strast se proteže i na kompoziciju. Studirao je kod Nikole Strafelinija i nastavio školovanje u Švajcarskoj, istražujući elektronsku muziku i orkestraciju. Pohađao je seminare i majstorske kurseve kod uticajnih savremenih kompozitora i bavio se horskim sastavom i dirigovanjem.

Njagove kompozicije su pobrale priznanje i  bivale naručene i prikazane na festivalima i nastupima širom svijeta. Od poručenih djela i nagada, izdvaja se rezidencija za kompoziciju u Salornu i učešće na prestižnim majstorskim kursevima sa kompozitorima poput Ivana Fedelea.

Кontinuirano se razvija, angažuje se sa međunarodnom kompozitorskom zajednicom, učestvujući u radionicama i majstorskim kursevima. Njagove kompozicije se izvode širom svijeta i emituju na radio stanicama savremene muzike.

Кao zagovornik muzičkog obrazovanja, doprinosi didaktičkim kompozicijama i služi kao sudija na takmičenjima. Trenutno predaje na konzervatorijumu Tartini u Trstu, i dalje je posvećen svom umetničkom i pedagoškom traganju.