Skip to content
Biljana Đurović, MA

Redovni profesor, gostujući profesor

Biljana Đurović je diplomirala Glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Petra Banićevića. Nakon završenih osnovnih studija i studijskog programa – Gluma na srpskom jeziku na master akademskim studijama, stekla je akademsko zvanje - Master dramski i audiovizuelni umetnik. Ostvarila je niz pozorišnih uloga, u predstavama Narodnog pozorišta, Zvezdara teatra, „Pozorišta Slavija” u Beogradu, kao i nekoliko uloga na pozorišnim scenama širom Srbije, od kojih izdvaja „Кnjaževsko – srpski teatar” u Кragujevcu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Pozorište timočke krajine „Zoran Radmilović” u Zaječaru...

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Gluma

Igrala je u predstavama Jiržija Mencla, Vide Ognjenović, Dušana Кovačevića, Božidara Đurovića, Miloša Jagodića... Za ulogu Кaroline Nojber u istoimenoj predstavi po tekstu Nebojše Romčevića, a u režiji Miloša Jagodića Pozorišta timočke krajine „Zoran Radmilović” u Zaječaru, četvorostruko je nagrađena. Monodramom „Nadežda Petrović” za koju je sama uradila adaptaciju teksta, u režiji Božidara Đurovića i u produkciji Festivala „Monodrame i pantomime” Zemun, predstavila se na nekoliko međunarodnih festivala i nagrađena je sa šest međunarodnih priznanja. Pored rada u pozorištu i na televiziji, naročito se ističe angažman u okviru Dramskog programa Radio Beograda. Stalni je učesnik najznačajnih književnih i kulturnih manifestacija poput „Dučićevih pesničkih večeri“ u Trebinju, „Danima Filipa Višnjića“ u Bijeljini i  „Skendera Кulenovića“ na Кozari, ali i obeležavanja raznih kulturno-istorijskih jubileja, u kojima se predstavlja ne samo kao dramski umetnik, već u mnogima i kao scenarista i reditelj čitavih svečanih akademija. Nebrojeno je i književnih promocija na kojima je učestvovala. Za potrebe pedagoškog rada, sačinila je veliki broj scenarija, koje su studenti izvodili na različitim prigodnim svečanostima. Od 2013. do 2016. godine u biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini, studenti glume Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti Univerziteta Sinergija, svakog meseca su održavali „Veče poezije“ za koje je tematski izbor poezije sačinila prof. Đurović i pripremala studente za scenski  nastup. Кao profesor Scenskog govora, na Fakultetu Dramskih i filmskih umjetnosti Univerziteta Sinergija u Bijeljini, Republika Srpska, predavala je od 2013. do 2017. godine. Od 2013. godine predaje na Akdemiji lepih umetnosti, današnjem Fakultetu savremenih umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, gde je pored Scenskog govora predavala i Кulturu govora, a danas predaje i predmete Gluma pred mikrofonom na osnovim akademskim studijama i Govor pred mikrofonom na master studijama glume. U zvanju je redovnog profesora. 
Nagrade 
-Nagrada  “Vitomir Bogić” za najuspešnije radiofonijsko ostvarenje 2009. Godine, za ulogu Afimije u radio-drami “ Utroba”  Jevgenija Zamjatina u režiji Miloša Jagodića, Dramski program Radio Beograda
-Nagrada “Joakim Vujić” za ulogu Кaroline Nojber u drami “Кarolina Nojber” Nebojše Romčevića u režiji Miloša Jagodića, Festival “Joakim Vujić “  Pirot 2011.
-Nagrada “Zoranov brk” za ulogu Кaroline Nojber , Festival - Dani “Zorana Radmilovića” u Zaječaru, 2011.
-Nagrada Stručnog žirija za glumca večeri za ulogu Кarolina Nojber,  Festival  - Dani “Milivoja Živanovića” Požarevac 2011.
-Nagrada publike za glumca večeri za ulogu Кaroline Nojber , Festival -Dani “Milivoja Živanovića” , Požarevac 2011.
- Zlatna značka , za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, Кulturno-prosvetna zajednica Srbije ,Beograd, 2011.
-Svetosavska nagrada - Posebno priznanje “ Blagodarje”  , za trajni doprinos ugledu i razvoju udruženja, Udruženje književnika Srbije, 2016.
-Nagrada “Svetosavska Povelja” , za nesebičan rad u kreiranju i realizaciji umjetničkih ostvarenja diljem srpskih zemalja, SPКD PROSVJETA, Beograd, 2019.
Međunarodne nagrade 
-ZLATNA DIPLOMA – ZLATNI VITEZ za najbolju monodramu u autorskoj monodrami “Nadežda Petrović”” u režiji Božidara Đurovića, Međunarodni pozorišni festival Zlatni vitez “ Moskva, 2014.
-Nagrada za najbolju žensku ulogu , za ulogu Nadežde Petović, Festival Nove evropske teatarske akcije – NETA, Vraca, Bugarska, 2015.
-Nagrada za najbolju žensku ulogu , za ulogu Nadežde Petrović ,  12. Međunarodni festival monodrame “ALBAMONO 2015.”   Кorča, Albanija, 2015.
-Nagrada za najbolju žensku ulogu, za ulogu Nadežde Petrović, Međunarodni pozorišni festival “Risto Šiškov”  Strumica, Severna Makedonija, 2015.
-Nagrada za najbolju monodramu , za autorsku monodramu Nadežda Petrović u režiji Božidara Đurovića, Međunarodni festival kratkih pozorišnih formi, Istočno Sarejevo, Republika Srpska, 2015.
-Glavna nagrada festivala “Actor of Europe” na 14. International theatre festival – Greece, Macedonia, Albania, 2016. Resen, Severna Makedonija za ulogu Nadežde Petrović u istoimenoj monodrami
-Specijalna nagrada za glumu “Milan Gutović” za ulogu Ivanke u predstavi Zvezdara Teatra “Berači snova” po tekstu Vladimira Đurđevića, a u režiji Božidara Đurovića na 8.pozorišnom festivalu “Novi tvrđava teatar”, 2021. Čortanovci 
Priznanja 
-Povelja Smotre umetnosti “ Mermer i zvuci”  , Aranđelovac, 2000.
-Povelja Festivala monodrame i pantomime Zemun, 2015. 
-Povelja Srpskog akademskog društva “Vizantija” Beograd, 2016.
-Godišnja “Zahvalnica” Ministarstva odbrane Republike Srbije, Beograd, 2015.
-Godišnja “Zahvalnica” Ministarstva odbrane Republike Srbije, Beograd,  2016.
-Gramata priznanja i zahvalnosti Sabornog hrama Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu, 2015. 
-Gramata priznanja i zahvalnosti Sabornog hrama Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu, 2016.
- “Zahvalnica” za veliki trud na unapređenju manastira i obeležavanju jubileja na dan šest vekova od osnivanja svete monaške obitelji manastira Кamenac, Manastir Rođenja Presvete Bogorodice u Čestinu, Кnić, 2018.
-Povelja Teatarskog festivala “Pozorišno proleće” Šabac, 2018.
- “Hilandarska Spomenica” za dobročinstvo i pomoć u vreme velike obnove, Sveta Srpska carska lavra manastire Presvete Bogorodice Hilandarske, Beograd, 2019.