Skip to content
Dr Luka Kecman

Redovni profesor

Luka Kecman je rođen 13. 12. 1962. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima, smjer kulturološki. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Odsek srpska književnost i jezik, gdje je i magistrirao sa temom „Dramsko oblikovanje u pripovetkama Petra Kočića“. Doktorsku disertaciju „Petar Kočić na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske“ uspješno je odbranio na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i stekao naučno zvanje doktora nauka o dramskim umetnostima iz oblasti teatrologije. U jednom mandatu obavljao funkciju dekana Akademije, a nakon toga prorektora Univerziteta.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Istorija i teorija filma i teatra

U studentskim i književnim časopisima i listovima: To Jest, Stav, Dnevnik, Raskovnik, Luča, Otadžbina, Baštinar, Krajina, Luka Kecman je periodično objavljivao više književnih osvrta, filmskih kritika, stručnih tekstova, dok je za dnevne novine Glas Srpske pisao pozorišnu kritiku i tekstove iz istorijata srpskog pozorišta. 
Autor je dramskih tekstova i scenarija za pozorišne predstave Izvolite u cirkus, Znate li gde se nalazimo, Igrate li šah, Svemirske prskalice, Klupa, Bajka o bajci, Čarobna česma. Posljednja tri teksta su nagrađena od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, te objavljena kao knjiga pod naslovom Klupina bajka o čarobnoj česmi. Svi tekstovi su izvođeni u pozorištima Srbije i Republike Srpske. Autor je scenarija i režija za više muzičkih spotova, te scenarija za dječji film Kapljica. 
U periodu od 1987. do 1995. bio je predsjednik Književne omladine Novog Sada i direktor Minijaturnog pozorišta Palčić u Novom Sadu. U dva saziva od po četiri godine bio je član Saveta Srpskog narodnog pozorišta i u jednom  sazivu član Saveta Pozorišta mladih iz Novog Sada.
Kao reditelj, u pozorišnim kućama Srbije i RS, postavio je na scenu blizu 40 naslova domaćih i stranih autora. Neke od ovih predstava izvedene su na domaćim i međunarodnim festivalima, gdje su bile zapažene i osvojile posebna priznanja. 
Za svoj umjetnički i pedagoški rad, Luka Kecman je višestruko nagrađivan na domaćim i međunarodnim festivalima. 


Knjige

  • Dramsko oblikovanje u pripovetkama Petra Kočića, 
  • Petar Kočić na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.
  • Pozorišni život, život pozorišta, (2000-2010)
  • Zapisi jednoga selektora
  • Blago onom ko zna da ne zna, a hoće da zna
  • Uvod u dramsko pozorište

Član je redakcije za kulturu i umjetnost u okviru projekta izrade Enciklopedije RS, zadužen za pozorište i film, kao i redakcije za obrazovanje.