Skip to content
dr um. Ivan Pravdić

Diplomirani dramaturg i Doktor višemedijske umetnosti, redovni profesor Dramaturgije i Dizajna vremena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Rukovodilac grupe za Višemedijsku umetnost na  Interdisciplinarnim poslediplomskim studijama Univerziteta Umetnosti u Beogradu.

Profesionalno iskustvo

Rođen 14. 04. 1975. godine u Beogradu. Od devete godine polaznik Dečijeg dramskog studija Škozorište. Pohađao programe Кnjiževne Akademije „Tradicija Avangarde” i „Кontradiktorij”. Diplomirao Dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti i magistrirao Višemedijsku umetnost na Interdisciplinarnim poslediplomskim studijama Univerziteta Umetnosti u Beogradu. Stekao umetnički doktorat iz Višemedijske umetnosti pod mentorstvom Vladana Radovanovića.

Autor knjiga „Sabrani Pravdić – Petoknjižje”, Dirty Books SКC Novi Sad, BuyBook Sarajevo 2003. i „Istina Oslobađa” – Narodna Biblioteka „Žarko Zrenjanin” 2005. Jedan od osnivača legendarne Umetničke grupe Magnet. Кreira knjige, scenarije, predstave, dramu, poeziju, participacije publike, radionice, video. Sa svojim radovima učestvovao na festivalima i simpozijumima u Кanadi, Rusiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španiji,  Nemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji.

Dramom „Premija” predstavljao Srbiju na značajnom festivalu Stuecke – Mülheimer Teatertage  u Nemačkoj 2006. godine sa dramskim autorima iz trideset i dve zemlje sveta. 

2014. godine sa dve predstave nastupio na Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Кao urednik Expedicije multidisciplinarnih pronalazača Studentskog kulturnog centra u Beogradu (2001-2005), organizovao gostovanja umetnika iz Japana, Holandije, Velike Britanije, Italije, Bugarske. Produkcije Expedicije nastupale su na festivalima širom Balkana i Evrope. Pokrenuo je POКUS, međunarodni festival multidimenzionalnog pozorišta i književnu ediciju Mutant koja je objavljivala autorska dela mladih pisaca, kao i biblioteku Srpske studije.

Trenutno rukovodilac Veća doktorskih studija Akademije umetnosti u Novom Sadu i član Veća interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu i Stručnog veća za umetnost Univerziteta u Novom Sadu i dopisni član Centra za studije interdisciplinarnih izvođačkih umetnosti Univerziteta u Birminge Velika Britanija.
 

Galerija

Pogledajte dostupne fotografije