Skip to content
Jelena Grubor, ma

Vanredni profesor, šef katedre

Jelena Grubor (rođ. Manojlović) rođena je 1987. godine u Bosanskoj Gradišci. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Banjoj Luci.
Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine i stekla zvanje diplomiranog arhitekte unutrašnje arhitekture (master dizajna enterijera i namještaja).
Master akademske studije završila na Akademiji umetnosti Unverziteta u Novom Sadu (Primenjene umetnosti i dizajn, Utilitarna grafika) i na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (Prerada drveta, Oblikovanje proizvoda od drveta).

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Grafički dizajn

Istraživanja u oblasti umjetnosti uključuju kombinovanje klasičnih i digitalnih tehnika, recikliranje materijala, eksperimentalne konstrukcije i forme, te preispitivanje odnosa i granica između umjetnosti i dizajna, dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog.

Aktivno se bavi grafičkim i eksperimentalnim grafičkim dizajnom, dizajnom enterijera, namještaja i industrijskih proizvoda. Umjetnički/dizajnerski opus uključuje veliki broj izvedenih radova iz navedenih oblasti. Učesnik je većeg broja projekata vezanih za dizajn i razvoj novih proizvoda u drvnoj i metalnoj industriji.

Živi u Banjoj Luci. Udata, majka dva dječaka. Član je Mense.

Lista istaknutih referenci dostupna je na linku: https://www.unibl.org/sr/fis/zaposlen/5307-jelena-manojlovic