Skip to content
Dr Mladen Miljanović

Redovni profesor

Rođen 1981. godine u Zenici, srednju školu završio u Doboju. Nakon srednje škole odlazi u vojsku i završava školu rezervnih oficira gdje kasnije obučava 30 vojnika. Nakon završetka vojne službe upisuje Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, smjer Slikarstvo gdje je diplomirao i magistrirao.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Slikarstvo (grupa predmeta Intermedijalne umjetnosti)

Dr Mladen Miljanović, redovni je profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, gdje predaje predmete: Umjetnost novih medija, Intermedijalne umjetnosti, Video umjetnosti i Performansa. Od 2016. do 2019. godine obavljao je funkciju Prodekana za umjetnost i međunarodnu saradnju, gdje je doprinio povezivanju Akademije sa drugim univerzitetima te realizaciji niza međunarodnih projekata i gostovanja predavača sa inostranih univerziteta. Prof. Miljanović je bio student jedne od prvih generacija koje su studirale na Akademiji umjetnosti, a javnost ga je bolje upoznala nakon što je tada, još kao student, bio dobitnik „ZVONO” nagrade za najuspješnijeg mladog umjetnika u BiH. Dobitnik je „Henkel Art” Nagrade u Beču 2009. godine, i to u konkurenciji 846 umjetnika iz 32 zemlje, te je time i samostalno izlagao u MUMOК muzeju u Beču (Austrija). Godine 2019. dobitnik je međunarodne nagrade „Beli Aphroid” u Mariboru (Slovenija), a u 2020. godini dobitnik je Nagrade Memorijala Nadežde Petrović, Čačak (Srbija).

Bio je prvi predstavnik iz Republike Srpske u okviru paviljona Bosne i Hercegovine na 55. Bijenalu u Veneciji, kada je paviljon „Vrt uživanja” u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske stručna javnost proglasila za jedan od 10 najboljih paviljona na Bijenalu. U proteklih nekoliko godina prof. Miljanović je održao niz predavanja na univerzitetima, i u muzejima u svijetu od kojih se izdvajaju : Univerzitet u Amsterdamu (Holandija), Кulturni centar Baden Vutenberg u Berlinu (Njamačka) , Кraljevski koledž u Londonu (Velika Britanija), Pera muzej u Istanbulu (Turska), Robert Gordon Univerzitetu u Aberdinu (Škotska).