Skip to content
David Mastikosa, ma

Viši asistent

David Mastikosa (1992, BiH) je bosanskohercegovački kompozitor mlađe generacije. Osnovne i master studije završio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi prof. Tatjane Milošević Mijanović.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Umjetničko-teorijske discipline

Na istoj Akademiji 2015. godine dobija zvanje asistenta, a potom 2020. i višeg asistenta na Кatedri za muzičku teoriju i pedagogiju. Кompozicije Davida Mastikose odlikuje jedinstven i prepoznatljiv umjetnički izraz. Dobitnik je više nagrada za muziku, od kojih se posebno izdvaja nagrada za najbolju muziku za savremeni film, koju mu je dodijelio British Council Ukraine u saradnji sa Dovženko-Centre, u februaru 2020. Pored nagrade Univerziteta u Banjoj Luci za ostvarene međunarodne rezultate, istaknuti rad i postignuća u naučno-istraživačkoj djelatnosti i umjetničkom radu, nosilac je i nagrade Grada Banja Luka – mladima, za doprinos razvoju kulture u gradu.

Nakon što se muzika Davida Mastikose pojavljuje na internacionalnoj sceni, on dobija porudžbine značajnih umjetnika i muzičkih festivala. Njagovu muziku izvode umjetnici i ansambli poput: Bartolomej Stanković (klavir), Sauro Berti (bas klarinet), Saša Mirković (viola), Andrea Nikolić (violina), Stockholm Saxophone Quartet, Ensemble Metamorphosis, Кalamos kvintet, Zagrebački solisti, Zagrebački ansambl flauta, Novosadski duvački kvintet, Banjalučka filharmonija, Brass UL AG i dr. Autor je više od 70 različitih kompozicija koje su izvedene na festivalima i manifestacijama širom svijeta, od kojih se izdvajaju: „Dani Vlade S. Miloševića“ (BiH), Vareš Classic Festival (BiH), Festivalis Druskomanija (Litvanija), Svjetski dan muzike (SAD), International Choral Festival Preveza (Grčka), Lovran Classic (Hrvatska) i AlbaNova (Belgija).

Mastikosa je jedan od najaktivnijih bosanskohercegovačkih kompozitora filmske i pozorišne muzike. Autor je muzike za višestruko nagrađivane dokumentarne filmove „Lica Lafore“ i „Djeca“ Denisa Bojića, koji su snimljeni u produkciji Radio Televizije Republike Srpske. Pored dokumentarnih filmova, aktivno piše muziku za kratke i animirane filmove, te muziku za pozorište. Trenutno pohađa treću godinu doktorskih studija kompozicije u klasi prof. Aleksandre Vrebalov, na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Višegodišnji je stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“. Ekskluzivni izdavač Davidove muzike je holandski Donemus (Donemus | Publishing House of Contemporary Classical Music). Mastikosa je alumnista francuske škole za talente Académie musicale de Villecroze. Živi, radi i stvara u Banjoj Luci.

YOUTUBE kanal