Skip to content
Dušan V. Urošević, ma

Viši asistent

Dušan V. Urošević (1990) rođen je u Loznici (Srbija). Srednju muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“ završio je u Bijeljini, i to na dva smjera – Muzički izvođač – violinista i Muzički saradnik – teoretičar.
U akademskoj 2009/2010. upisao se na Akademiju umjetnosti Slobomir P univerziteta na dva smjera – Dirigovanje i Muzička teorija i pedagogija.
Godine 2013. svoje studije nastavlja na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i to na dva smjera – Dirigovanje, u klasi mr Branke Radošević Mitrović, i Muzička teorija i pedagogija.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike - Dirigovanje

Aprila 2014. godine učestvuje u izvođenju operete „Orfej u podzemlju“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske kao asistent dirigenta hora. Održao je preko 25 samostalnih koncerata sa orkestrom, kao i preko 50 zajedničkih. Izdvajaju se: "Veče savremene muzike" kompozitora Republike Srpske, „Veče V. A. Mocarta“, Svečani koncert Studentski bal, Кoncert Gudačkog orkestra Akademije umjetnosti povodom Svjetskog dana muzike „Vrijeme je za domaće!“, koji je ujedno bio i diplomski koncert, Gala koncert Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti, povodom otvaranja Кonfucijevog instituta na Univerzitetu u Banjoj Luci, Кoncert simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti „Muzika kao Apolon“ i mnogi drugi.

Decembra 2016. uspješno je odbranio diplomski rad na smjeru za dirigovanje na temu: „Primena folklornih citata i arhaičnih elemenata u delima S. Šepića, S. Božića, D. Golemovića i M. Štatkića i njihova interpretacija“.

Od mjeseca oktobra 2017. radi na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u zvanju asistenta na Кatedri za dirigovanje. U isto vrijeme upisuje i master studije dirigovanja na istoj ustanovi u klasi prof. Branke Radošević Mitrović.

Sarađivao je i sa Banjalučkom filharmonijom kao gostujući dirigent. Sa filharmonijom se izdvajaju nastupi u Skoplju – Svetosavska akademija 2019. i Banja Luka – Novogodišnji koncert 2019.

Šef dirigent je Rok simfonije iz Banja Luke sa kojom je realizovao preko 20 koncerata.

Do mjeseca septembra 2016. bio je dirigent Mešovitog hora „Davorin Jenko“ pri Udruženju Slovenaca „Triglav“ Banja Luka. Sa njima se izdvaja koncert „Dobrodošli doma“ (Ljubljana, Ljubljanska filharmonija, jun 2016). Trenutno radi i kao dirigent Mješovitog hora „Pjetro Maskanji“ Udruženja Italijana grada Banja Luke. Član je Muzikološkog društva RS i Dis pozorišta mladih iz Banja Luke.