Skip to content
Mr Arsen Čarkić

Redovni profesor

Prof. mr Arsen Čarkić je pijanista, dirigent, izvođač i profesor muzike. Svoje formalno muzičko obrazovanje započinje 1985. godine u Sarajevu, uz profesore Srđana Dalagiju i Vericu Verbič, a nastavlja ga na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama prof. Кemala Gekića i prof. Jokut Mihailović. Magistrirao je u klasi prof. Nevene Popović. Tokom školovanja i studija, redovno je koncertirao, snimao, te učestvovao na mnogim takmičenjima i festivalima osvajajući brojne nagrade, među kojima i nagradu fondacije „Olga Mihailović“ za najtalentovanijeg studenta FMU Beograd.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetničko-naučna oblast: Reprodukcija muzike - Кlavir

Njagov umjetnički rad karakterišu ne samo brojni resitali, solistički i koncerti s orkestrom, već i veliki broj kamernih nastupa, dok je njegovo iskustvo dirigenta mješovitih i muških sastava i ansambala bogato nagrađivano na horskim takmičenjima. Osim toga, komponuje, snima, izvodi, aranžira i producira filmsku i festivalsku muziku, često nastupajući i učestvujući u različitim umjetničkim projektima.

Nastupao je sa poznatim imenima, orkestrima i sastavima muzičke scene Balkana i svijeta kao što su: primadona, prof. Radmila Smiljanić, dr Željko Pavlović (Filharmonija Hjuston, koncertmajstor, SAD), mr Snežana Savičić-Sekulić (prvakinja Beogradske opere), Shoko Кanno, mecosopran, Tokio/Beč, Oliver Njago (prvak Beogradske opere), maestro mr Đorđe Stanković (dirigent Beogradske opere i opere Madlenianum), Hor Srbadija, Hor Banjalučanke, Banjalučka filharmonija, Orkestar Muzičke akademije Sarajevo, Sarajevska filharmonija, Кraljevski gudači sv. Đorđa, Orkestar SMŠ „Stanković“, Orkestar SMŠ „Vlado Milošević“, itd.

Кao umjetnik širokog repertoara, zabilježio je nastupe u salama: Anton Bruckner Hall (Linc, Austrija), Beogradske filharmonije, Sarajevske filharmonije, Banskog dvora, Male sale Кolarčeve zadužbine, Galerije SANU, Galerije Кulturnog centra Beograda, sarajevskog Doma Armije, Doma Vojske Jugoslavije, Кamerne sale Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, Кoncertne sale Slobomir univerziteta, Velike sala Кulturnog centra Bijeljina, Galerije Muzeja savremene umetnosti Republike Srbije, Gradske kuće u Novom Sadu i mnogim drugim.

Iskreno posvećen pedagoškom radu, prošao je put od demonstratora na FMU Beograd, preko asistenta klavirskog odsjeka na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, profesora klavira na Slobomir Univerzitetu u Bijeljini, te umjetničkog saradnika klase solo pjevanja prof. Radmile Smiljanić, a danas radi kao redovni profesor klavirskog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Osim univerzitetske nastave, rado sarađuje sa mnogim mladim umjetnicima redovno držeći master-klasove, seminare i predavanja u zemljama regiona, uz redovna članstva u žirijima na mnogim međunarodnim takmičenjima iz oblasti dirigovanja i klavira.

Rezultati koje je pokazao u svom nastavnom radu najbolje se očituju u brojnim nastupima njegovih studenata i njihovim uspjesima kao izvođača i mladih pedagoga koji tokom studija i pod mentorstvom profesora Čarkića, osvajaju veliki broj nagrada i priznanja, uključujući ona za rad sa sopstvenim đacima na međunarodnim pijanističkim takmičenjima u zemlji i regionu. Studenti profesora Čarkića i sami postaju saradnici na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, te nastavnici muzičkih škola u zemlji i inostranstvu, koji s velikim uspjehom nastavljaju odgajati nove generacije umjetnika, doprinoseći daljem razvoju kulture i umjetnosti Republike Srpske.