Skip to content
Mr Dejan Trkulja

Vanredni profesor, šef katedre

Dejan Trkulja je rođen 1984. godine u Banjoj Luci. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasi profesora Borisa Dukića. Kao srednjoškolac osvaja prve nagrade na republičkim takmičenjima 2001. i 2003. godine.
Diplomirao je i magistrirao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, na odsjeku za klarinet, u klasi profesora Nikole Srdića. Trenutno je apsolvent doktorskih umjetničkih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike - Klarinet

Kao solista, uz pratnju orkestra Akademije umjetnosti, pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović, nastupio je u koncertnim salama Beograda, Sarajeva i Banje Luke izvodeći djela V. A. Mocarta, K. Sen Sansa, A. Koplanda, G. F. Telemana, K. Babića, S. Kajkuta. 
Učestvovao je u snimanju kompakt diska sa kompozicijama Vlade S. Miloševića u produkciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, te je za tu priliku premijerno snimio kompoziciju „Sevdalinka“ sa pijanistkinjom Timeom Hotić. Za austrijsku izdavačku kuću God Records snimio je kompoziciju Darkroom, kompozitora Slobodana Kajkuta.
Održao je solistički koncert u Beogradu (Galerija Kolarčeve zadužbine) sa pijanistkinjom Timeom Hotić, a koncerte u Banjoj Luci (Banski dvor), Trebinju (Muzej Hercegovine), Bijeljini, Doboju i Gradišci sa pijanistkinjom Dunjom Janković, sa kojom već duže vrijeme sarađuje na Katedri za duvačke instrumenete Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.
Član je orkestra Banjalučke filharmonije od 2010. godine, na mjestu prvog klarinetiste.
Od 2005. do 2010. godine bio je zaposlen na mjestu profesora klarineta u Muzičkoj školi „Savo Balaban“ u Prijedoru, i za to vrijeme sa učenicima osvojio značajan broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
Od 2010. godine radi na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a trenutno je u zvanju vanrednog profesora na predmetima Klarinet, Metodika klarineta i Orkestarske dionice.