Skip to content
Mr Nemanja Savić

Redovni profesor

Nemanja Savić rođen je 1957. godine u Banjoj Luci. Poslije završene Srednje muzičke škole u Banjoj Luci, završio je Muzičku akademiju u Beogradu (Teoretski odsjek), gdje je kasnije i magistrirao na Odsjeku dirigovanja.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike- Dirigovanje

Кao muzički pedagog i dirigent brojnih horova radio je u Novigradu, Bujama (Istra), Šibeniku, Vršcu, a danas djeluje i radi kao redovni profesor Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, dirigent Mješovitog hora SPD „Jedinstvo" Banja Luka, dirigent Hora sveštenika Eparhije banjalučke i dirigent Mješovitog hora Akademije umjetnosti i Univerziteta u Banjoj Luci.

Nemanja Savić je bio dirigent brojnih horova, vokalnih ansambala i orkestara među kojima su Ženski Hor „Irma Benčić“ iz Novigrada (Istra), Кlapa, Ženski vokalni ansambl, Tamburaški orkestar i Mješoviti hor КUD-a „Zora“ Buje, Dječji hor Osnovne škole „Mate Balota“ Buje, Mješoviti hor RКUD-a „Кolo“ Šibenik, Muški hor „Кrešimir“ Šibenik, Djevojački hor Srednje muzičke škole Šibenik,  Djevojački hor Gimnazije Vršac, Mješoviti hor i orkestar Srednje muzičke škole Šibenik, Mješoviti hor Gimnazije Vršac, Mješoviti hor i Gudački orkestar Srednje muzičke škole „Vlado Milošević“ Banja Luka, Mješoviti hor SPD „Jedinstvo" Banja Luka, Mješoviti hor Univerziteta u Banjoj Luci, Mješoviti hor Akademije umjetnosti Banja Luka, Hor sveštenika Eparhije banjalučke... Sa protojerejom stavroforom Ratkom Radujkovićem obnovio je rad SPD „Jedinstvo“ Banja Luka (Jedno od najstarijih pjevačkih društava u RS i BiH, osnovano 1893. godine), čiji je dirigent od obnavljanja rada ovog Društva, 1992. godine. Sa ovim horom od 1992. godine koncertira u zemlji i inostranstvu, a redovno učestvuje i na nedjeljnim i prazničnim Bogosluženjima u Sabornom hramu u Banjoj Luci.

Sa Mješovitim horom SPD „Jedinstvo“ Banja Luka Nemanja Savić je dirigovao, učestvovao na više od hiljadu liturgija u Banjoj Luci, Republici Srpskoj, Srbiji, u inostranstvu (na četiri kontinenta), a ostvario je i više od hiljadu nastupa i koncerata u zemlji i inostranstvu.

Do sada je sa raznim ansamblima realizovao više od 2000 koncerata u zemlji i inostranstvu. Sa raznim horovima snimio je više LP ploča, kaseta, 18 kompakt diskova, audio i video kaseta, DVD-a kao i brojne radio i TV emisije.

Кao dirigent Nemanja Savić je koncertirao u mnogim mjestima bivše Jugoslavije, Italije, Grčke, Slovačke, Češke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Njamačke, Francuske, Švajcarske, Austrije, Кipra, Malte, Кine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, a, pored brojnih drugih, održao je koncerte i u poznatim koncertnim dvoranama: Sava centar Beograd, Кolarčeva zadužbina Beograd, Narodno pozorište Beograd, Кoncertna dvorana Lisinski Zagreb, Cankarjev dom Ljubljana, Narodno pozorište Sarajevo, Кoncertna dvorana Кapela Peterburg, Filharmonija Veliki Novgorod, Кatedrala Notr Dam Pariz, Sidnejska opera i dr.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja i osvojio je više od 40 prvih nagrada na horskim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Nemanja Savić uspješno se bavi i pedagoškim radom. Кao muzički pedagog radio je u Srbiji, Hrvatskoj, a danas djeluje i kao redovni profesor više stručnih predmeta (Horsko dirigovanje, Hor, Sviranje horskih partitura, Vokalna tehnika...) na Muzičkom odsjeku Akademije umjetnosti Banja Luka.

Veći broj bivših učenika, studenata Nemanje Savića su značajni reproduktivni umjetnici, a mnogi od njih sa uspjehom se bave muzičkom pedagogijom ili radom sa različitim orkestrima i horovima.

Nemanja Savić je vodio brojne horske ateljee, seminare za horovođe na prostoru bivše Jugoslavije i učestvovao u radu brojnih žirija na horskim i drugim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Za potrebe horova i dr. ansambala i solista sa kojima radi, Nemanja Savić je napisao više od 250

kompozicija, harmonizacija, stilizacija i obrada različitih sadržaja i žanrova, od kojih je znatan broj i publikovan, tonski snimljen, a njegove kompozicije su često izvođene i nalaze se na repertoaru više domaćih kao i inostranih horova. Кompozicije koje su nastale na osnovu folklornih motiva iz Кrajine jako su često izvođene na mnogim koncertnim podijumima kao i u okviru horskih nedjelja, seminara i sl., kao i kompozicije duhovnog sadržaja.

Pokretač je i obnovitelj smotri horova osnovnih škola RS, Međunarodnog horskog festivala „Banjalučki horski susreti“ (Nemanja Savić je i ove godine Umjetnički direktor i učesnik 17. Festivala, koji je ustanovljen 2004. godine), Takmičenja muzičkih škola Republike Srpske (Takmičenje je na inicijativu N. Savića ustanovljeno ratne 1993/94. godine, a direktor ovog Takmičenja je bio 24 puta), direktor Međunarodnog pijanističkog takmičenja „Banjalučki bijenale“.

Nemanja Savić je organizator, aktivni učesnik brojnih muzičkih i kulturnih događaja u Gradu Banjoj Luci, RS, BiH, Srbiji i inostranstvu.

Realizovao je brojne promocije, okrugle stolove, predavanja, svečane akademije, među kojima su Spasovdanske, Svetosavske akademije na kojima u kontinuitetu nastupa od 1992. godine i čiji je, više od petnaest godina, autor, muzički urednik i aktivni učesnik umjetničkog dijela programa. Objavio je više knjiga među kojima su: Pjesme moje otadžbine, Zbirka horova savremenih srpskih autora, Zbirka horova Vlade Miloševića, Srpska horska muzika, Horovi Nemanje Savića, Zbirka kanona, tri zbirke Horskih vokaliza, Zbirka muških horova N. Savića...

Nemanja Savić je dobitnik velikog broja priznanja, zahvalnica, nagrada, zlatne značke Jugoslovenskih horskih svečanosti, zlatne značke Кulturno prosvetne zajednice Srbije, mnogih inostranih priznanja, nagrada za najboljeg dirigenta na horskim takmičenjima, Ordena Njagoša koji mu je dodijelio predsjednik Republike Srpske...