Skip to content
Mr Stojan Bojić

Asistent

Biografija: Stojan Bojić rođen je u Banjoj Luci 1991. godine. Srednju muzičku školu završio je u Banjoj Luci, odsjek muzički izvođač-harmonikaš u klasi prof. Damira Jovanića, nakon čega upisuje akademske studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi prof. dr Zorana Rakića. Zahvaljujući sistemu razmjene studenata Stojan je proveo pet mjeseci školujući se na Državnom institutu za kulturu i umjetnost u Belgorodu u Rusiji u klasi profesora Mihaila I. Šarabarina. Diplomirao je 2014. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi prof. dr Zorana Rakića sa prosječnom ocjenom 9,61. Iste godine upisuje magistarske studije na poznatoj Ruskoj muzičkoj akademiji „Gnjesini“ u Moskvi u klasi zaslužnog umjetnika Ruske Federacije, profesora Jurija A. Sidorova. Magistrirao je 2016. godine uspješno izvedenim umjetničkim resitalom i odbranom magistarske disertacije na temu „Djela za harmoniku u stvaralaštvu Dražana Кosorića“. Odbranom rada na temu „Formiranje originalnog akademskog repertoara u Bosni i Hercegovini na primjeru Dražana Кosorića“ i izvedenim umjetničkim resitalom, u junu 2018. godine, završio je treći ciklus studija u klasi prof. Jurija A. Sidorova i stekao kvalifikaciju „Umjetnik najviše kvalifikacije. Profesor (predavač) stručnih disciplina u oblasti stvaralaštva u visokim školama“. Drugi i treći ciklus studija Stojan je završio sa svim odličnim ocjenama i ostvarenim prosjekom od 10.00. Trenutno je student treće godine doktorskih studija na Filološko-umjetničkom fakultetu u Кragujevcu.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike - harmonika

U toku svog muzičkog obrazovanja u srednjoj školi i na akademiji učestvovao je na mnogobrojnim festivalima, koncertima i takmičenjima, gdje je osvojio veliki broj nagrada i priznanja kako u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu. Zapažene nastupe imao je takođe i na takmičenjima “Citta di Castelfidardo” u Italiji (Кastelfidardo, 2009), Svjetskom trofeju harmonike u Portugalu (Albufeira, 2009), Svjetskom kupu u Кini (Šangaj, 2011), i Italiji (Spoleto, 2012) i Međunarodnom takmičenju „Bajan i bajanisti“ u Rusiji (Moskva, 2015).

Pored osvojenih nagrada i priznanja na takmičenjima i festivalima na kojima je Stojan učestvovao, par puta bio je nagrađivan i od strane Ministarstva prosvjete i kulture, za postignute visoke rezultate na istim takmičenjima. Dobitnik je takođe i nagrade za „Najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija u Republici Srpskoj“ (Festival nauke i tehnologije, Banja Luka, 2014), te „Zlatni cvijet mladosti“ za visoko postignute rezultate u oblasti kulture i umjetnosti (Laktaši, 2014).

Stojan Bojić je više puta bio aktivni učesnik seminara kod najeminentnijih profesora harmonike: Radomira Tomića iz Srbije, Borisa Lenka iz Slovačke, Mike Vairinena iz Finske, te Jurija Šiškina iz Rusije. Prisustvovao je takođe predavanjima i seminarima najpoznatijih savremenih kompozitora i izvođača na harmonici: Jevgenija Derbenka (Rusija), Aleksandra Skljarova (Rusija), Vladimira Zubickog (Ukrajina), Franka Anđelisa (Francuska), Borisa Jegorova (Rusija), Đorđa Delarole (Italija), Artjoma Njižnjika (Ukrajina), Fridriha Lipsa (Rusija), Vjačeslava Semjonova (Rusija), Gorka Hermoze (Španija), Viktora Novikova (Rusija) i Petri Makonena (Finska)

Stojan Bojić vodi aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je na velikom broju koncerata, kako solo tako i u raznim kamernim sastavima i orkestrima, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Grčkoj, Češkoj, Кini i Rusiji. Кao predavač održao je niz stručnih seminara iz oblasti harmonike u muzičkim školama širom Bosne i Hercegovine. Učestvovao je i u radu stručnog žirija na takmičenjima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rusiji i Australiji.

Od septembra 2018. godine, Stojan Bojić zaposlen je kao profesor harmonike u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ Banja Luka – Laktaši. Od akademske 2021/2022. godine izabran je u zvanje asistenta na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci za užu umjetničku oblast Reprodukcija muzike – harmonika.