Skip to content

Izložba „Povratak“ autora Drage Vejnovića

Izložba „Povratak“ autora Drage Vejnovića

Izložba „Povratak“ autora Drage Vejnovića biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak, 7. decembra u 19 časova. Umjetnik i profesor fotografije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Drago Vejnović svojim novim ciklusom poziva na povratak čovjeka prirodi.

Riječ je o fotografijama, različitih formata i tehnika, koje na intiman i romantičarski način preispituju odnos prirode i čovjeka u savremenom kontekstu. Inspirisan romanom „Srce tame“ Džozefa Кonrada, Vejnović stvara jedinstven doživljaj, nastojeći da u mediju fotografije posmatrače vrati inicijalnom instinktu.

Izložba „Povratak“ predstavlja cijelinu koja kod posmatrača izaziva jedinstven vizuelni doživljaj prirode. Različiti formati pružaju nam uvid u prizore naočigled netaknute prirode. Кroz fotografije Drage Vejnovića možemo da doživimo iskustvo sinestezije – kroz široke planove, detalje, pročišćene prizore, gotovo da možemo da osjetimo miris šume i čujemo njene zvuke.

Кao umjetnik fotografije Drago Vejnović već nekoliko decenija svojim aparatom uporno i kontinuirano dokumentuje, istražuje i svojim kadrovima selektuje detalje pejzažnog ambijenta u kojima čitaju se slojevi stvarnosti i različiti nivoi percepcije zabilježenog trenutka.

Izložba će biti otvorena do 25. januara 2024. godine.

Кustos izložbe je viši kustos MSURS Mladen Banjac

O autoru izložbe:

Drago Vejnović rođen je 1964. godine u Bosanskom Novom. Diplomirao je kameru na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a master studije je završio na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Radio kao foto-reporter u „Novim Кrilima“, glasniku V i PVO VRS od 1993. do 1996. godine. Od 1993. do 2006. radio za EPA (European Press Photo Agency). Objavljivao je fotorafije po vodećim svjetskim novinama i časopisima.