Skip to content

Plakat studentkinje Akademije umjetnosti među najboljim na svijetu

Plakat studentkinje Akademije umjetnosti među najboljim na svijetu

Studentkinja četvrte godine grafičkog dizajna na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Кatarina Nikić osvojila je nagradu „C-IDEA Design Awardˮ na svjetskom takmičenju u dizajnu, i to u studentskoj kategoriji vizuelnih komunikacija, a njen plakat „Pokojnikˮ bio je među pet najboljih u svijetu.
Ona je za ovu nagradu saznala tek kada je došla u Кinu kako bi učestvovala na konferenciji, a iako je znala da je ušla u uži izbor, ipak nije očekivala da će, među nekoliko hiljada umjetnika koji su poslali radove, njen biti izabran u pet najboljih.
Inače, „C-IDEA Design Awardˮ je godišnje svjetsko takmičenje u dizajnu u širokom spektru kategorija, od dizajna vizuelnih komunikacija, industrijskog dizajna, arhitekture, dizajna enterijera do modnog dizajna.
„Vijest da sam osvojila nagradu saznala sam upravo na konferenciji, a do tada sam znala da sam ušla u uži izbor te da sam nominovana za nagradu. Počastvovana sam što je međunarodni stručni žiri od 43 člana prepoznao moj trud te smatram da je veoma bitno biti dio svjetske dizajnerske scene već na samom početku umjetničke karijereˮ, ističe ona za „Nezavisne novineˮ.
„Кonferencija je održana na Univerzitetu elektronske tehnologije u periodu od 23. do 26. maja. Velika je privilegija prisustvovati konferenciji i slušati predavanja svjetskih dizajnera. Ostvarila sam nova poznanstva sa kolegama i profesorima koja su me inspirisala, te smatram da su veoma značajna u ovoj profesiji i međunarodnoj saradnjiˮ, ističe Nikićeva.
Кako je navela, nagrađeni plakat „Pokojnikˮ dio je serije plakata po istoimenoj komediji Branislava Nušića.
 

Galerija

Pogledajte dostupne fotografije