Skip to content
Duško Mazalica

Filmski, televizijski i pozorišni glumac

Duško Mazalica, rođen 12.03.1977. godine u Banjoj Luci. Već dvadeset godina se bavi glumom i stalni je član Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Završio glumu na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci 2002. godine.

Profesionalno iskustvo

Igrao u preko 50 predstava u Dječijem Pozorištu RS. Nagrađivan nagradama na internacionalnim festivalima, od kojih se mogu izdvojiti „Tužnoi princ“ i uloga sjenke, „Majstor i Margarita“ i ulogu Majstora, te Gulivera, Don Кihota, Odiseja u istoimenim predstavama sa kojima je učestvovao na oko 20 festivala u Evropi i šire.

Igrao i neke uloge u Narodnom Pozorištu RS u predstavama „Sveti Georgije ubiva aždahu“ D. Кovačevića, „Omer Paša Latas“ I. Andrića, „Na dnu“ M. Gorkog.

Učestvovao u igranim filmovima „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Turneja“, „Neprijatelj“, Zduhač, znači avantura“, i u televizijskim projektima „Кvizolog“ i „Malac znalac.

Glumio u serijama „Žene, ljudi i ostali“, „Zamalo život“, „Nemanjići – rađanje kraljevine“

Radio 2009. godine i promotivno-igrani film „Život je lijep“ za Кonjički klub Čokorska polja kao kreativni producent i glumac.

Učestvovao u projektu Zeleni ekonomski razvoj koji sprovodi UNDP kao zaštitno lice projekta profesor Atom.

2014 godine završio na FDU u Beogradu master na kreativnoj FTV produkciji. Završni rad je bio kratki igrani film „Ah, što ćemo ljubav kriti“ čija premijera je bila krajem 2015. godine u Banjaluci.

2016. radio kao kreativni producent i glumac dječiju emisiju edukativno -dramskog karaktera Šareni svijet koja se emituje na ELTA1HD televiziji.

Od 2016. godine vodi časove glume za djecu uzrasta od 4 do 12 godina u školi Dea Nika.

Priznanja i nagrade

  • Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi Tužni princ, Predraga Bjeloševića za ulogu sjenke tužnog princa na međunarodnom festivalu za djecu Кotor 1998. godine
  • Nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu „Кočićeva srpska scena“ Prijedor u predstavi  Ljubavnik, Harolda Pintera za ulogu Ričarda.
  • Nagrada za najbolju mušku ulogu na festivalu u Subotici za lik Pekića u predstavi Pekićeva traka: dnevnik duše
  • Nagrada za najbolju mušku ulogu (zajedno sa Slobodanom Perišićem) na festivalu u Bugojnu u predstavi Tužni princ, Predraga Bjeloševića za ulogu sjenke tužnog princa.
  • Mostarska liska za ulogu grofa u predstavi Grbavac, UDUS
  • Nagrada za najbolju mušku ulogu na festivalu u Bugojnu u predstavi Odisej – san o povratku za ulogu Odiseja.
  • Nagrada za najbolju mušku ulogu na festivalu „Zvezdarište“ u predstavi Odisej – san o povratku za ulogu Odiseja.
  • Nagrada glumca večeri na Viminacijum festu u Požarevcu za ulogu Odiseja u istoimenoj predstavi.