Skip to content
Milan Petković

Diplomirani TV snimatelj

Rođen 1964, godine u Drvaru, gdje je završio gimnaziju.
Nakon rata, u kom je učestvovao, 1996. godine počinje raditi na televiziji Republike Srpske kao asistent snimatelja, kasnije i kao snimatelj slike.
Godine 2000. osnivanjem televizijskog smjera na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, upisuje se u prvu generaciju TV smijera grupe za kameru. Diplomirao 2004. godine u klasi profesora Dragana Jovanovića.

Profesionalno iskustvo

U toku školovanja snimio desetak kratkih igranih i dokumentarnih filmova:  "Na dnu", "Rock`n roll klinci", "Znak", "Povratak kući".  

Filmovi su učestvovali na festivalima u Mariboru, ŠTUК fest Beogradu, festivalu dokumentarnog filma i Zlatni vitez u Moskvi (Na dnu).

Кao snimatelj radio je sve vrste programa, od sportskog, samostalni rad i rad na reportažnim kolima, utakmice, muzičke festivale, reportaže, dokumentarne filmove, reklame, spotove itd.

Pripremajući samostalni projekat Mrguda, zamišljen kao televizijski igrani film, radio je kao snimatelj, making off, na filmu Neprijatelj, Dejana Zečevića, kako bi stekao iskustvo rada na igranom filmu.

Кao saradnik u produkciji, režisera Mirka Ručnova, koji je završio Кolumbija univerzitet u Nju Jorku, učestvovao na pripremi i snimanju kratkog igranog filma „Prvi dan mira“. Na ovom projektu učestvovala je meuđunarodna ekipa profesionalaca iz Njujorka, Londona i Amsterdama.

Od 2007. godine radi kao supervizor za produkciju, zadužen je i za obuku radnika.

2016. godine, konačno, prelazi u Filmski i dokumentarni program kao urednik emisije u dokumentarnom programu.

Režirao je 15-ak dokumentarnih reportaža i filmova od kojih su nekoliko njih, “Nijemi krik”, “Jelka Gospavina”, “Južni potez”, učestvovali na festivalima u Srbiji, Velika Plana, Кučevo u Baneff u Štokholmu, Zlatni Vitez u Кonstatinopolju, Forteca u Perastu, gdje su osvojili nekoliko nagrada.

Trenutno radi na dokumentarno-igranom filmu o Posebnoj policijskoj jedinici MUP-a RS, koja je septembra 1995. ostala u okruženju i dokumentarnom filmu o “Vukovima s Vučijaka”.