Skip to content
Dr um. Dejan Janković

Docent, šef katedre

Dejan Janković rođen je 1989. godine u Mostaru. Nižu i srednju muzičku školu „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci završio je 2008. godine u klasi prof. Biljane Jašić Radovanović. Diplomirao je 2012. godine na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci na odsjeku za klavir u klasi prof. Nevene Popović kao student generacije, a naredne godine završio master studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u istoj klasi sa prosječnom ocjenom 10. Doktorske studije klavira završio je 2017. godine, pod mentorstvom prof. dr um. Vladimira Cvijića na FMU u Beogradu.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike, Katedra za klavir

Od akademske 2014/2015. godine zaposlen je na Katedri za klavir na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je trenutno u zvanju docenta. Obavlja funkciju šefa klavirske katedre, a obavljao je i funkciju akademskog koordinatora za međunarodnu razmjenu studenata i osoblja.
Dobitnik je prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih se posebno izdvajaju sljedeće nagrade: prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja „Davorin Jenko“ u Beogradu; prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja „Banjalučki bijenale“; treća nagrada na Međunarodnom pijanističkom konkursu „F. Šopen“ u Rimu; prva nagrada na Evropskom muzičkom takmičenju u Torinu; prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja posvećenog stvaralaštvu F. Šopena u Tuzli. Finalista je međunarodnog pijanističkog konkursa dunavskih zemalja u Ulmu (Njemačka) za koji je odabran kao predstavnik Srbije.
Grad Banja Luka dodjeljuje mu nagradu “Banja Luka – mladima”, kao poseban vid priznanja za ostvarene rezultate u oblasti kulture i umjetnosti. 
Održao je oko četrdeset solističkih koncerata i isto toliko kamernih resitala, ostvario brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine i Srbije, a nastupao je i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj i Španiji. Svirao je više puta kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti u Banjoj Luci, te sa Banjalučkom filharmonijom i Niškim simfonijskim orkestrom. Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu: „Dani Vlade S. Miloševića“ u Banjoj Luci, Prolećni festival kamerne muzike u Beogradu, A-fest u Novom Sadu, Majske muzičke svečanosti u Sarajevu, Nei suoni dei luoghi u gradovima Sjeverne Italije, Armonie in corte – Udine, Sarajevo chamber music festival, Tisin cvet u Vojvodini.