Skip to content
Dr um. Dejan Janković

Vanredni profesor, šef katedre

Dejan Janković   rođen je 1989. godine u Mostaru. Nižu i srednju muzičku školu „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci završio je 2008. godine u klasi prof. Biljane Jašić Radovanović. Diplomirao je 2012. godine na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci na smjeru za klavir u klasi prof. Nevene Popović kao student generacije, a naredne godine završio master studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u istoj klasi. Doktorske studije klavira završio je 2017. godine, pod mentorstvom prof. dr um. Vladimira Cvijića na FMU u Beogradu. Od akademske 2014/2015. godine zaposlen je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je trenutno u zvanju vanrednog profesora. Obavlja funkciju šefa katedre za klavir, harmoniku i gitaru, te funkciju akademskog koordinatora za međunarodnu razmjenu studenata i osoblja.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike, Katedra za klavir

Dobitnik je prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih se posebno izdvajaju sljedeće nagrade: 

 

  • Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja Davorin Jenko u Beogradu (2014) 
  • Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja Banjalučki bijenale (2010, 2012),
  • Treća nagrada na Međunarodnom pijanističkom konkursu „F. Šopen“ u Rimu (2011) 
  • Prva nagrada na Evropskom muzičkom takmičenju u Torinu (2010)
  • Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja posvećenog stvaralaštvu F. Šopena u Tuzli (2010)

Grad Banja Luka mu 2013. godine dodjeljuje nagradu “Banja Luka – mladima”, kao poseban vid priznanja za ostvarene rezultate u oblasti kulture i umjetnosti.
Održao je blizu četrdeset solističkih koncerata i isto toliko kamernih resitala, i ostvario brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Francuskoj i Španiji. Svirao je više puta kao solista sa orkestrom Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, te sa Banjalučkom filharmonijom i Niškim simfonijskim orkestrom. Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.