Skip to content
Milana Smiljanić, ma

Viši asistent

Milana Smiljanić (Sarajevo, 1989) je završila MŠ „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci. Studije violine je završila na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, kod profesora Uroša Pešića i Marije Jokanović, gdje je stekla i master diplomu u klasi prof. Jokanović. Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima širom regiona.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike - Violina

Po završetku obrazovanja u srednjoj muzičkoj školi, 2006. godine, učestvovala je na državnom takmičenju u Кaknju, i kao laureat takmičenja dobila priliku da pohađa Majstorski kurs violine i kamerne muzike za gudače Džefrija Vortona (SAD) u Grožnjanu. Tokom školovanja nastupala je na brojnim koncertima i manifestacijama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Od 2010. godine član je Udruženja muzičkih umjetnika Republike Srpske kao član gudačkog trija, sa kojim je održavala koncerte širom Republike Srpske.

Кao koncertmajstor učestvovala je u projektu didaktičkih koncerata u Republici Srpskoj koji je realizovan tokom 2010. godine. Dobitnica je stipendije Fonda „Dr Milan Jelić“.

Od 2010. do 2016. godine radila je kao profesor violine u MŠ „Vlado Milošević“. Godine 2016. postala je asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Godine 2019. učestvuje u projektu Orkestra mladih BiH, zajedno sa članovima No Borders Orchestra. Tokom 2019. i 2020. godine održava solističke koncerte u gradovima Republike Srpske i u Beogradu.

Član je Banjalučke filharmonije i sastava Bandoneon Square i Palladio String Quartet sa kojima nastupa u zemlji i inostranstvu.

Zvanje višeg asistenta stiče2020. godine. Iste godine postaje član gudačkog kamernog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“.