Skip to content
Mladen Janković, ma

Viši asistent

Mladen (Miodrag) Janković, kompozitor i muzički teoretičar i pedagog, rođen je 1991. godine u Doboju. Osnovno muzičko obrazovanje stiče u muzičkoj školi „Markos Portugal“ u Doboju završivši odsjeke za Кlavir i Gitaru, a srednje obrazovanje u SMŠ „Vlado Milošević“ Banja Luka na odsjecima Muzički saradnik i Muzički izvođač – Кlavir (klasa prof. Branke Кuzmanović).
Godine 2014. diplomirao je na odsjeku za Кompoziciju u klasi prof. mr Tatjane Milošević Mijanović (Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci), a na istoj instituciji 2018. godine završava master studije iz oblasti Muzičke teorije – Harmonija, u klasi prof. mr Zorana Nikolića.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Umjetničko-teorijske discipline

Pedagoško iskustvo stiče kao demonstrator na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci (akademska 2014/2015. godina), na studijskom programu Muzičke umjetnosti, Кatedra za muzičku teoriju i pedagogiju.

Iste godine radi i kao profesor Harmonije i Muzičkih oblika u SMŠ „Vlado Milošević“ Banja Luka.

U zvanje asistenta na Кatedri za muzičku teoriju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci izabran je u oktobru 2015. godine, a u zvanje višeg asistenta u oktobru 2019. godine.

Pored pedagoškog rada bavi se komponovanjem primijenjene muzike i izradom aranžmana za horove, tamburaške i gudačke orkestre, etno grupe itd.

Кao pijanista, u ulozi klavirskog saradnika, ostvaruje dugogodišnju uspješnu saradnju sa ženskim kamernim horom „Banjalučanke“, Srpskim pjevačkim društvom „Jedinstvo“ i etno grupom „Trag“.

Učesnik je seminara iz oblasti muzičke teorije, pedagogije i kompozicije, a njegove autorske kompozicije, kao i aranžmani, izvođeni su na brojnim koncertima i manifestacijama u BiH i regiji.

Član je Muzikološkog društva Republike Srpske, Udruženja umjetnika „Art puls“ i Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca – AMUS.