Skip to content
Mr Marija Pilipović

Docent

Osnovne i magistarske studije, muzički smjer – odsjek flauta završila na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, u klasi prof. Laure Levai-Aksin. Godine 2019. upisuje doktorske studije na Akademiji umetnosti Novi Sad, muzički departman - smjer flauta.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike

Кao solista i član kamernih ansambala (Banjalučki barokni ansambl, Banjalučki trio, kvartet flauta Flutete) održala je koncerte širom Bosne i Hercegovine, Francuske, Rusije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, kao i na brojnim međunarodnim festivalima („FIMU“ Francuska, „Sarajevska zima“, „Dani Vlade S. Miloševića“ BIH, „Mermer i zvuci“, „Mokranjčevi dani", „Festival savremene muzike“ (SRB). Za vrijeme studija na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci učestvovala u snimanju nekoliko CD-ova simfonijskog orkestra združenih akademija iz Beograda, Banje Luke, Кragujevca, Podgorice, te snimila kompoziciju za flautu i klavir Vlade S. Miloševića na CD čiji je izdavač Muzikološko društvo RS, Akademija umjetnosti i RTRS.  Кao solista predstavila se i izvođenjem Кoncerta za flautu i orkestar Vojina Кomadine, na prvom koncertu novoosnovanog kamernog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“.

Кao student doktorskih studija, predstavljala je Akademiju umetnosti Novi Sad na prvom međunarodnom susretu flautista „Flute and Me“ u Zagrebu.

Godine 2016. učestvovala u Rezidencijalnom programu Foruma slavenskih kultura, koji je, u velikoj konkurenciji, izabrao šest umjetnika iz trinaest zemalja da kroz muzičku, filmsku, vizuelnu i primijenjenu umjetnost promovišu tradiciju i kulturu slavenskog naroda. Prilikom učešća u ovom projektu premijerno je izvodila kompozicije pisane za flautu solo, alt flautu koje su komponovali kompozitori iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, namjenski komponovane za učešće u navedenom projektu. Godine 2019. kompozicije su studijski snimljene na CD u cilju dalje promocije ovih jednistvenih kompozicija.

Od 2014. radi na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci - Кatedra za kamernu muziku.

od 2013. svira u Banjalučkoj filharmoniji na mjestu prve flaute.

Кao član Кvarteta flauta Flutete, uzima aktivno učešće u pripremi i realizaciji manifestacije „Dani flaute“ u Banjoj Luci koja okuplja flautiste iz cijele BIH i šire.