Skip to content
Mr Nikola Fabijanić

Docent, gostujući profesor

Saksofonista Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solista, kamerni i orkestralni muzičar te kao pedagog. Zaposlen je u G.Š. Pavla Markovca, a stalni je solo saksofonista u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a. Gost profesor je na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci i  u Novom Sadu. Od 2021. direktor je Centra za kulturu Jastrebarsko.

Profesionalno iskustvo

Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod eminentnih svjetskih saksofonista.

Kao solista, vrlo uspješno je nastupio uz Zagrebačke soliste, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Simfonijski puhački orkestar HRM-a, orkestar Gaudeamus, Zagrebački komorni orkestar, Windstrings te Art Ensemble NRW. Praizveo je nekoliko koncerata za saksofon i orkestar, napisanih na njegov poticaj.
Nastupio je na gotovo svim većim festivalima u Hrvatskoj: Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Muzički bienale Zagreb, Riječke ljetne noći, Glazbene večeri u sv. Donatu, Pag art festival, i dr.

Kao kamerni glazbenik djeluje u Papandopulo kvartetu, jednom od najutjecajnijih kamernih sastava u Hrvatskoj, s kojim nastupa u na brojnim koncertima u Hrvatskoj i inostranstvu.