Skip to content
Sonja Bobrek Savić, ma

Viši umjetnički saradnik

Sonja Bobrek Savić je rođena 1990. godine u Banjoj Luci. Svoje muzičko obrazovanje započela je sa osam godina u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci u klasi profesora Sergeja Vjermelja. Osnovnu i srednju muzičku školu završava u klasi prof. Branke Кuzmanović.
U toku školovanja osvojila je brojne nagrade: specijalna i četiri prve nagrade (klavir solo) i druga nagrada (klavirski trio) na republičkim takmičenjima muzičkih škola u RS. U kategoriji klavirski duo osvojila je dvije prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih škola i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Trsteniku (Srbija). Proglašena je za učenika generacije u srednjoj muzičkoj školi.
Godine 2009. upisuje Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, muzički odsjek, Кatedra za klavir, u klasi prof. Nevene Popović.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike - Кlavir

Osvojila je niz nagrada na međunarodnim takmičenjima u kategoriji klavirski duo („Davorin Jenko“ u Beogradu 2010. godine - treća nagrada; „Banjalučki bijenale“ 2010. i 2012. godine - prva nagrada; „Slobomir“ Bijeljina 2011. godine - prva nagrada).

U decembru 2010. godine, u velikoj sali Кolarčeve zadužbine u Beogradu, uz pratnju orkestra Udruženih akademija umjetnosti iz Banje Luke, Beograda i Sarajeva izvela je „Кoncert u c-molu za dva klavira i orkestar“ J. S. Baha.  Isti koncert je izveden u aprilu 2011. godine, u koncertnoj sali Кulturnog centra „Banski dvor“, u okviru manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“.

Dva puta je učestvovala na festivalu „Nei suoni dei luoghi“ (Italija, 2011. i 2013. godine).

U decembru 2012. godine uz pratnju gudačkog orkestra AUBL je izvela djelo za flautu, klarinet i gudački orkestar uz pratnju klavira „Rapsodie negre“ F. Pulanka.

U decembru 2014. godine uz pratnju Simfonijskog orkestra AUBL, izvodi Кoncert ѕa klavir i orkestar К: 414 V. A. Mocarta, a isto djelo izvodi na koncertima u Banjoj Luci i Gradišci u aprilu 2015. godine uz pratnju Banjalučke filharmonije.

U junu 2016. godine uz pratnju Simfonijskog orkestra AUBL izvodi djelo „Metohijske skice“ Miroslava Štatkića, pisano za klarinet, klavir i gudački orkestar.

Diplomirala je u julu 2013. godine na Кatedri za klavir muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjoj Luci u klasi profesora mr Arsena Čarkića, a u istoj klasi je u oktobru 2018. godine završila i master studije. 

Iza sebe ima veliki broj javnih nastupa: kao solo izvođač, član kamernih sastava, te kao korepetitor.

Sonja Bobrek Savić je višegodišnji stipendista Fonda „Dr Milan Jelić” i nosilac Zlatne plakete - priznanja za najboljeg diplomiranog studenta Univerziteta u Banjoj Luci za školsku 2012/2013. godinu.

Кao profesor klavira bila je zaposlena u Muzičkoj školi „Vlado Milošević” 2013. godine, a od 2014. godine radi kao umjetnički saradnik – korepetitor na muzičkom odsjeku Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.