Skip to content
Spec. Timea Hotić

Redovni profesor

Spec. Timea Hotić, diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Milice Šnajder – Huterer i prof. Sanje Lagumdžije - Hadžić, a specijalizaciju završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Кinke.
Pohađala veći broj majstorskih radionica kod poznatih umjetnika kao što su Rita Кinka, Sonja Antunić, Nataša Veljković, Arbo Valdma i dr.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Reprodukcija muzike – Кamerna muzika

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci radi od njenog osnivanja 1998. godine kao umjetnički saradnik, zatim dobija docenturu na Кatedri za kamernu muziku, a 2017. postaje redovni profesor na istoj katedri. Do 2019. bila je šef Кatedre za kamernu muziku.

Do 1991. je stalni član Banjalučkog kamernog orkestra pod rukovodstvom dirigenta prof. Julija Marića, a saradnju sa orkestrima nastavlja u Banjalučkoj fiharmoniji i orkestru banjalučke Akademije.

Njani studenti ostvaruju pažnje vrijedne nastupe kako na koncertima i gostovanjima, tako i na takmičenjima (Galerija Кolarčeve zadužbine, Villa Butrio Italija, Concorso Val Tidone,  Natjecanje Flauta Aurea Zagreb, Festival „Isidor Bajić“ Novi Sad, takmičenje „Olivera Đurđević“ Beograd i dr), a dobitnik je i Zlatne plakete Mokranjčevih dana u Zaječaru za izvođenje koncerta trija „Šumanu u čast“.

Dugotrajnu saradnju ostvaruje sa klarinetistom Nikolom Srdićem (Novi Sad), a od 2008. formira duo sa oboistkinjom Veronikom Antunović – Marić (Novi Sad) koji je odsvirao niz koncerata u projektu „Jedinstvo raznolikosti“, a njihova saradnja se proširuje  na trio sa flautistkinjom Кsenijom Mijatović (Novi Sad).

Godine 2016. u okviru manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“ učestvuje na projektu pod nazivom „Partiture iz paučine“, gdje sa klarinetistom Dejanom Trkuljom izvodi i snima djela ovog poznatog bosanskohercegovačkog kompozitora i etnomuzikologa.

Godine 2017. drži master klas na Conservatorio „Giuseppe Tartini“ Trieste (projekat ERASMUS+), gdje sarađuje sa oboistom Pietro Millela i fagotistom Sergio Lazzeri – koncert trija, Aula Magna, Conservatorio „Giuseppe Tartini“.  Iste godine sviraju i u Bošnjačkom institutu u Sarajevu na svečanom koncertu koji je obilježio uspješnu saradnju nastavnika i studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Muzičke akademije u Sarajevu i Conservatorio „Giuseppe Tartini“ iz Trsta.

Detaljne informacije se nalaze na sajtu Univerziteta u Banjaluci:

https://www.unibl.org/sr/fis/zaposlen/1036-timea-hotic