Skip to content

Pozivnica na ,,Dane Vlade S. Miloševića"

Pozivnica na ,,Dane Vlade S. Miloševića"

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Muzikološko društvo Republike Srpske ponosni su na činjenicu da ovogodišnje ,,Dane Vlade S. Miloševića“ proslavljamo već 25. put. Svojevrstan jubilej obilježiće bogat program koji će se izvesti u Banskom dvoru – kulturnom centru i prostorijama Akademije umjetnosti UNIBL, od 10. do 19. aprila 2024. godine. 

Tokom istorije trajanja manifestacije, publici smo poklonili mnoštvo veličanstvenih koncerata umjetničke i tradicionalne muzike, izložbi, pozorišnih predstava, te predavanja i masterklasova za stručnu javnost. Sve aktivnosti koje godinama poduzimamo, praćene su velikom ljubavlju i entuzijazmom organizatora i izvođača, a sprovođene su sa plemenitim ciljem očuvanja svijesti o značaju lika i djela našeg akademika, kompozitora i etnomuzikologa Vlade S. Miloševića. Manifestacija svakog aprila predstavlja pravi praznik kulture u našem gradu, brojni posjetioci dolaze iz svih krajeva Republike Srpske, a sve češće i iz inostranstva. Prošle godine, izašli smo iz okvira naše zemlje i dio programa izveli u Beogradu, čime su „Dani Vlade S. Miloševića“ potvrdili međunarodni karakter. 

Za otvaranje manifestacije, izvešćemo jedno od najveličastvenijih djela Đoakina Rosinija -  „Stabat Mater“ koje će izvesti preko 200 učesnika – profesora, bivših i sadašnjih studenata  Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, rame uz rame sa eminentnim solistima: Snježanom Savičić Sekulić, Natašom Jović Trivić, Mladenom Prodanom i Milanom Obradovićem. Dirigent Branka Radošević Mitrović odabrala je ovo djelo za program otvaranja uz riječi da ovakav jubilej zaslužuje grandiozan početak, a to čuveni „Stabat mater“ svakako jeste. 

Tokom devet dana trajanja manifestacije, izvodićemo program koji je prilagođen najzahtjevnijim ukusima publike: kroz „Tradiciju na (s)ceni“ 12. aprila predstavićemo tradiciju i običaje od Banata do Transilvanije, a u okviru masterklasa 13. aprila pozabavićemo se problematikom javnih nastupa i adekvatne pripreme, te mnogim drugim temama. 
Studenti flaute iz Banje Luke i Skoplja (Makedonija) zajedno sa svojim profesorima, predstaviće se koncertom koji će biti organizovan na Akademiji umjetnosti, te razmjeniti iskustva i znanje. 
Ove godine po prvi put ugostićemo predstavnika kompanije  jednog od najvećih svjetskih proizvođača klarineta, te klarinetistu svjetskog glasa Tadeja Кeniga koji će u КC Banski dvor održati koncert na čijem programu su neka od najvirtuoznijih djela pisanih za ovaj instrument.

Кoncertom studenata 16. aprila, pokazaćemo svu raskoš i raznovrsnost našeg Studijskog programa muzičke umjetnosti i umijeća naših studenata, a koncertom Mješovitog hora Akademije umjetnosti sa SPD „Jedinstvo“ 17. aprila obilježićemo jubilej Stevana Stojanovića Mokranjca. 

Za kraj manifestacije, u okviru stručnog skupa „Dani Vlade S. Miloševića: sjećanja i perspektive“ predstavićemo važne  naučne radove o Vladi Miloševiću objavljivane u više izdanja zbornika sa naučnih skupova. Istog dana, 19. aprila ćemo upriličiti i premijeru dokumentarnog filma „Građanin sveta – akademik bez adrese“, koji je realizovan u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš i produkcijske kuće South Media, a koji govori o životu i radu našeg velikana.
Ovogodišnju manifestaciju pomogli su naši tradicionalni pokrovitelji i partneri: Кabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banja Luka, a zahvalnost dugujemo i Banskom dvoru - kulturnom centru, Akademiji nauka i umjetnosti RS, Audio-vizuelnom centru RS, Muzeju RS, Javnom servisu RTRS kao generalnom medijskom pokrovitelju, M:telu kao zlatnom partneru manifestacije, Rotari klubu Banja Luka, te ostalim sponzorima i donatorima koji prepoznaju prave vrijednosti. Svi sadržaji ,,Dana Vlada S. Miloševića“ su besplatni za građanstvo i pozivamo publiku da nam se pridruži na svim programskim sadržajima.