Skip to content

IN MEMORIAM: prof. Marica Vuletić-Naumović (1962-2024)

IN MEMORIAM: prof. Marica Vuletić-Naumović (1962-2024)

Juče nas je, posle kraće i teške bolesti napustila prof. Marica Vuletić - Naumović.

Na Akademiji umjetnosti UNIBL počela je da predaje 2001. do 2009. godine Scenski pokret a potom jedno vrijeme i Pozorišnu režiju. 2013. je dobila izbor na Pozorišnu režiju u zvanju vanrednog profesora, da bi kod nas ponovo bila angažovana 2015-2017.

Za monografiju Akademije umjetnosti pisala je ovako: 

,,Pre više od dvadeset godina, tačnije 2001. godine, krenula sam na put na kome su me čekala nova lica, prostori, grad i jedno divno pedagoško, umetničko i ljudsko iskustvo. Bio je to put za Banju Luku, koji je ponekad trajao i više od deset sati, sa snegom, kišom, suncem, autobusima bez grejanja zimi i vrelinom sparnog vazduha početkom juna i septembra. Sve se to zaboravljalo pri susretu sa divnim mladim ljudima, čistih lica, širokih osmeha i očiju punih znatiželje i zahvalnosti za ono što dobijaju... 
Radovali smo se svi, kolege, studenti, osoblje, a često sam imala utisak da i ptice koje pevaju na drveću na putu od ka pije do ulaza u zgradu žele da nas pozdrave i podrže u stvaranju novog sveta umetnosti, gde se dajemo celim bićem uz osmeh. Divne su bile te godine, divne. Rodili su se i razvili sjajni umetnički potencijali, velika prijateljstva među kolegama, i velike ljubavi među studentima, koje i danas traju. Zahvalna sam za tu sreću, iskustvo, divna prijateljstva, osmehe, čisto nebo i svež vazduh, žuborenje Vrbasa i suze radosnice. Hvala vam, drage kolege. Hvala vam, mili moji bivši studenti. Hvala vam na svemu što ste mi dali i što ste učinili moj život bogatijim i plemenitijim."

Prof. Marica Vuletić-Naumović