Skip to content

Intervju predsjednice programskog odbora ,,Dani Vlade S. Miloševića" doc. dr Marije Pilipović za SRNU

Intervju predsjednice programskog odbora ,,Dani Vlade S. Miloševića" doc. dr Marije Pilipović za SRNU

BANJALUКA, 8. APRILA /SRNA/ - Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića", koja počinje u srijedu, 10. aprila, tokom 25 godina trajanja pomjera granice, ne samo banjalučke Akademije umjetnosti i ovog grada, već regiona i šire, rekla je Srni predsjednik programskog odbora Marija Pilipović.

Pilipovićeva je navela da program proslave počinje koncertom simfonijskog orkestra i hora studenata Akademije u Banskom dvoru, a biće završena 20. aprila izložbom jubilarnih plakata. Prema njenim riječima, koncertne aktivnosti manifestacije uključuju regionalne i svjetske zvijezde, kao i mlade izvođače, od kojih mnogi stasavaju upravo zahvaljujući ovakvim aktivnostima. "Program će tokom devet dana ugostiti eminentne regionalne i domaće predavače i soliste - pjevače i instrumentaliste. Кroz edukativne radionice i predavanja domaćih i međunarodnih predavača intenzivno se radi na proširivanju znanja naših studenata i đaka", rekla je Pilipovićeva. Ona je naglasila da biser manifestacije predstavlja međunarodni naučni skup koji se bavi i najznačajnijom temom, a to je istraživanje rada Vlade Miloševića.

Pilipovićeva kaže da međunarodni stručnjaci iz godine u godinu otkrivaju njegov predan rad, kako u oblasti etnomuzikologije i pedagogije, tako i njegovu do sada skrivenu genijalnost kao kompozitora.

"Sve ovo je praćeno i izdavačkom djelatnošću, nizom publikacija pod nazivom Zbornik radova sa naučnih skupova. Za kraj manifestacije pripremili smo premijeru dokumentarnog filma koji će prikazati dio života našeg najznačajnijeg kompozitora i etnomuzikologa", navela je Pilipovićeva.

Svi sadržaji besplatni su za građane.

Pokrovitelji manifestacije su Кabinet predsjednika Republike, Ministarstvo prosvjete i kulture i grad Banjaluka. Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" održava se u Banjaluci od 1999. godine. Ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Miloševića, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike Republike Srpske i BiH.