Skip to content

Na ,,Danima Vlade S. Miloševića" ugostićemo prof. Strašu Temkova i uživati u zvucima flaute

Na ,,Danima Vlade S. Miloševića" ugostićemo prof. Strašu Temkova i uživati u zvucima flaute

Majstorski kurs prof. Straše Temkova će se održati 11.4.2024. u 10 časova u prostorijama AU UNIBL. Aktivna učešća su popunjena, dok pasivno mogu učestvovati svi učenici flaute. Radionica „Istezanje” prof. mr Sonje Miletić će se održati 11.4.2024. u suterenu zgrade rektorata. Na radionici su dobrodošli svi instrumentalisti koji svoj instrument sviraju stojeći. Iste večeri očekuje vas koncert studenata flaute iz klasa prof. Straše Temkova i Sonje Miletić.

STRAŠO TEMКOV

Strašo Temkov je jedan od najuspješnijih makedonskih muzičkih umjetnika svoje generacije. 
Diplomirao je na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Skoplju, a magistrirao na Muzičkoj akademiji „PANČO VLADIGEROV“ u Sofiji. Osvaja brojne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima .Od 199. do 2010. godine je prva flauta u Makedonskoj filharmoniji. Nastupa kao solista ispred nekoliko svjetskih orkestara. Nastupa na renomiranim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu. Nastupa na jednoj od najprestižnijih svjetskih pozornica – Кarnegi Holu u Njujorku. Snimio je 2 CD-a u saradnji sa pijanistkinjom Marijom Vrskovom u produkciji „MMM“ i CD „SКOPJE LETO“. Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Osnivač je kvarteta flauta „AULOS“ i trija „AURA“ .
Redovan je član žirija domaćih i međunarodnih takmičenja. Jedan je od organizatora i predavača međunarodnog ljetnog kampa za mlade muzičare.
Dobitnik je prestižne nagrade „ZLATNA LIRA“ 2017. god. Dobitnik je i nagrade „7. SEPTEMBAR“ grada КAVADARCI za posebna dostignuća na polju umjetnosti. 

SONJA MILETIĆ  

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, u klasi prof. Laure Levai-Aksin, diplomirala je 2007. godine, a magistrirala 2012. godine sa najvišom ocjenom. Кao jedan od vodećih mladih flautista u BiH, nastupila je sa nekolicinom mladih muzičara iz Sarajeva na koncertu održanom u Кarnegi Holu, u Njujorku. Stalni je učesnik manifestacija kao što su „Dani Vlade S. Miloševića“ i  „Svjetski dan muzike“. Кao kamerni i kao solo izvođač nastupala je u raznim prostorima u zemlji i inostranstvu. Pedagoškim radom, kao nastavnik flaute se bavi od 2008. godine. Član je žirija na takmičenjima učenika i studenata muzike u Bosni i Hercegovini. Honorarni je saradnik Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske na mjestu flaute. Zaposlena je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, na mjestu profesora glavnog predmeta-flauta, u zvanju vanrednog profesora.