Skip to content
Dekan Akademije umjetnosti

 

O Dukafestu

„Dukafest“ je nastao u pomen Dušku Dukiću "Duki", tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Festival je pokrenut na inicijativu njegovih prijatelja, takođe studenata na Akademiji umjetnosti. 
Prvo izdanje „Dukafest“ je imao 2008. godine i bio je jednodnevna revija studentskih filmova sa fakulteta iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Od 2009. godine studenti dramskog odsjeka Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci su osnovali udruženje građana KROV (Organizacija za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti) i organizovali međunarodni festival studentskog filma „Duka fest 2009“ koji je od te godine takmičarskog karaktera. Festival dođeljuje nagrade za najbolji igrani film, najbolji dokumentarni film, najbolju režiju, najbolju montažu i najbolju kameru.
Osim projekcija, svake godine dio programa su filmske radionice za sve studente i posjetioce festivala, a predavači su profesionalci i etablirani regionalni filmski stvaraoci. Takođe, važan dio festivala je i muzički program koji se odvija poslije cjelodnevnih projekcija i na kojima posetioci mogu upoznati mlade ali već afirmisane bendove našeg regiona. Ideja festivala je promocija studentskih filmova i autora kojima su ovakvi festivali početni korak u karijeri i mogućnost da upoznaju kolege i profesionalce iz filmskog svijeta.

Galerija

Pogledajte dostupne fotografije