Skip to content
Dekan Akademije umjetnosti

 

О Дукафесту

„Дукафест“ је настао у помен Душку Дукићу "Дуки", трагично настрадалом студенту филмске и телевизијске режије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци. Фестивал је покренут на иницијативу његових пријатеља, такође студената на Академији умјетности. 

Прво издање „Дукафест“ је имао 2008. године и био је једнодневна ревија студентских филмова са факултета из Србије и Босне и Херцеговине. Од 2009. године студенти драмског одсјека Академије умјетности Универзитета у Бањалуци су основали удружење грађана КРОВ (Организација за подстицај и развој културе и умјетности) и организовали међународни фестивал студентског филма „Дука фест 2009“ који је од те године такмичарског карактера. Фестивал дођељује награде за најбољи играни филм, најбољи документарни филм, најбољу режију, најбољу монтажу и најбољу камеру.

Осим пројекција, сваке године дио програма су филмске радионице за све студенте и посјетиоце фестивала, а предавачи су професионалци и етаблирани регионални филмски ствараоци. Такође, важан дио фестивала је и музички програм који се одвија послије цјелодневних пројекција и на којима посетиоци могу упознати младе али већ афирмисане бендове нашег региона. Идеја фестивала је промоција студентских филмова и аутора којима су овакви фестивали почетни корак у каријери и могућност да упознају колеге и професионалце из филмског свијета.

Галерија

Погледајте доступне фотографије