Skip to content
Dekan Akademije umjetnosti
Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci

Akademiju umjetnosti čine tri studijska programa

Sva tri studijska programa danas su razgranata i čini ih veliki broj smjerova koji upotpunjuju najrazličitije oblasti umjetnosti. Nastavnici i saradnici Akademije umjetnosti, primjenjuju najsavremenije metode nastave, školujući i uvodeći studente u svijet stvaralaštva u kome će na kreativan način dati odgovore na sve profesionalne izazove savremenog doba.

 

Akademija umjetnosti 

Brojke koje govore

2379

STUDENATA

75

PREDAVAČA

3

STUDIJSKA PROGRAMA

25

GODINE POSTOJANJA

01.

Istorijat

Akademija umjetnosti svojom gotovo četvrt vijeka dugom tradicijom i nesumnjivim značajem, zauzima posebno mjesto među članicama Univerziteta u Banjoj Luci. Odluku o osnivanju Akademije umjetnosti donijela je Narodna skupština Republike Srpske 15. jula 1999. godine. Potreba za školovanim kadrom iz oblasti umjetnosti, nedostatak institucije na kojoj bi mladi talentovani ljudi sticali znanja i vještine iz umjetničkih kategorija, u susretu sa željom i entuzijazmom umjetnika i profesora, rezultovala je osnivanjem visokoškolske ustanove koja će djelovati u oblasti dramskih, muzičke i likovnih umjetnosti. Strukturom zasnovana na modelu trolista, poput novosadske Akademije umetnosti, istovremeno je baštinila znanja i iskustva fakulteta Univerzita umetnosti u Beogradu. Zahvaljujući gostujućim profesorima sa ovih visokoškolskih institucija izvođena je nastava u prvim godinama rada Akademije umjetnosti. Kadrovska politika kuće je bila i ostala zasnovana na ulaganju u sopstveni kadar, te su ovi priznati profesori, vrhunski umjetnici i predavači iz različitih umjetničnih i naučnih oblasti, odškolovali i pripremili svoje nasljednike. Danas su oni nosioci nastavnog procesa uz nove mlade saradnike koji stasavaju.

02.

Uloga

Kulturni život Republike Srpske, pozorišnu, filmsku, televizijsku, muzičku i likovnu scenu čine sadašnji i svršeni studenti, nastavnici i saradnici Akademije umjetnosti. U protekle dvije decenije na kulturnoj mapi grada Banje Luke i Republike Srpske upisane su bronje predstave, izložbe i koncerti u izvođenju naših studenata i nastavnika koji su dali svoj neizbrisiv doprinos oblikovanju i razvoju umjetničke scene te stvaranju kulturne klime. Repertoare pozorišta, televizijske serije i filmove domaće produkcije nije moguće realizovati bez učešća naših sadašnjih i bivših studenata. Regionalna, evropska i svjetska umjetnička scena i naučna javnost u oblasti umjetničkih disciplina svjedoci su aktivnog učešća nastavnika, saradnika i studenata Akademije umjetnosti. To potvrđuju članstva u međunarodnim asocijacijama i brojna priznanja kojima smo ovjenčani na najrazličitijim takmičenjima, festivalima, izložbama i konkursima. Sa svakog gostovanja mi donosimo nagrade!

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci

Pogledajte promo video
image_not_found

Alumni klub

Od osnivanja Akademije umjetnosti do februara 2023. godine diplomiralo je 1007 studenata na prvom ciklusu studija, odbranjeno je 75 master radova, 74 magistarska rada, 4 specijalistička i 12 doktorskih disertacija.

Alumni klub

Dani Vlade Miloševića

Godišnja manifestacija Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci

Više