Skip to content
Dekan Akademije umjetnosti
Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци

Академију умјетности чине три студијска програма

Сва три студијска програма данас су разграната и чини их велики број смјерова који употпуњују најразличитије области умјетности. Наставници и сарадници Академије умјетности, примјењују најсавременије методе наставе, школујући и уводећи студенте у свијет стваралаштва у коме ће на креативан начин дати одговоре на све професионалне изазове савременог доба.

 

Академија умјетности 

Бројке које говоре

2379

СТУДЕНАТА

75

ПРЕДАВАЧА

3

СТУДИЈСКА ПРОГРАМА

25

ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА

01.

Историјат

Академија умјетности својом готово четврт вијека дугом традицијом и несумњивим значајем, заузима посебно мјесто међу чланицама Универзитета у Бањој Луци. Одлуку о оснивању Академије умјетности донијела је Народна скупштина Републике Српске 15. јула 1999. године. Потреба за школованим кадром из области умјетности, недостатак институције на којој би млади талентовани људи стицали знања и вјештине из умјетничких категорија, у сусрету са жељом и ентузијазмом умјетника и професора, резултовала је оснивањем високошколске установе која ће дјеловати у области драмских, музичке и ликовних умјетности. Структуром заснована на моделу тролиста, попут новосадске Академије уметности, истовремено је баштинила знања и искуства факултета Универзита уметности у Београду. Захваљујући гостујућим професорима са ових високошколских институција извођена је настава у првим годинама рада Академије умјетности. Кадровска политика куће је била и остала заснована на улагању у сопствени кадар, те су ови признати професори, врхунски умјетници и предавачи из различитих умјетничних и научних области, одшколовали и припремили своје насљеднике. Данас су они носиоци наставног процеса уз нове младе сараднике који стасавају.

02.

Улога

Културни живот Републике Српске, позоришну, филмску, телевизијску, музичку и ликовну сцену чине садашњи и свршени студенти, наставници и сарадници Академије умјетности. У протекле двије деценије на културној мапи града Бање Луке и Републике Српске уписане су бројне представе, изложбе и концерти у извођењу наших студената и наставника који су дали свој неизбрисив допринос обликовању и развоју умјетничке сцене те стварању културне климе. Репертоаре позоришта, телевизијске серије и филмове домаће продукције није могуће реализовати без учешћа наших садашњих и бивших студената. Регионална, европска и свјетска умјетничка сцена и научна јавност у области умјетничких дисциплина свједоци су активног учешћа наставника, сарадника и студената Академије умјетности. То потврђују чланства у међународним асоцијацијама и бројна признања којима смо овјенчани на најразличитијим такмичењима, фестивалима, изложбама и конкурсима. Са сваког гостовања ми доносимо награде!

Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци

Погледајте промо видео
image_not_found

Алумни клуб


Од оснивања Академије умјетности до фебруара 2023. године дипломирало је 1007 студената на првом циклусу студија, одбрањено је 75 мастер радова, 74 магистарска рада, 4 специјалистичка и 12 докторских дисертација.

Алумни клуб

Дани Владе Милошевића

Годишња манифестација Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци

Више