Skip to content
Душко Мазалица

Филмски, телевизијски и позоришни глумац

Душко Мазалица, рођен 12.03.1977. године у Бањој Луци. Већ двадесет година се бави глумом и стални је члан Дјечијег позоришта Републике Српске. Завршио глуму на Академији умјетности Универзитета у Бања Луци 2002. године.

Професионално искуство

Играо у преко 50 представа у Дјечијем Позоришту РС. Награђиван наградама на интернационалним фестивалима, од којих се могу издвојити „Тужнои принц“ и улога сјенке, „Мајстор и Маргарита“ и улогу Мајстора, те Гуливера, Дон Кихота, Одисеја у истоименим представама са којима је учествовао на око 20 фестивала у Европи и шире.

Играо и неке улоге у Народном Позоришту РС у представама „Свети Георгије убива аждаху“ Д. Ковачевића, „Омер Паша Латас“ И. Андрића, „На дну“ М. Горког.

Учествовао у играним филмовима „Свети Георгије убива аждаху“, „Турнеја“, „Непријатељ“, Здухач, значи авантура“, и у телевизијским пројектима „Квизолог“ и „Малац зналац.

Глумио у серијама „Жене, људи и остали“, „Замало живот“, „Немањићи – рађање краљевине“

Радио 2009. године и промотивно-играни филм „Живот је лијеп“ за Коњички клуб Чокорска поља као креативни продуцент и глумац.

Учествовао у пројекту Зелени економски развој који спроводи УНДП као заштитно лице пројекта професор Атом.

2014 године завршио на ФДУ у Београду мастер на креативној ФТВ продукцији. Завршни рад је био кратки играни филм „Ах, што ћемо љубав крити“ чија премијера је била крајем 2015. године у Бањалуци.

2016. радио као креативни продуцент и глумац дјечију емисију едукативно -драмског карактера Шарени свијет која се емитује на ЕЛТА1ХД телевизији.

Од 2016. године води часове глуме за дјецу узраста од 4 до 12 година у школи Деа Ника.

 

Признања и награде

  • Награда за најбољу мушку улогу у представи Тужни принц, Предрага Бјелошевића за улогу сјенке тужног принца на међународном фестивалу за дјецу Котор 1998. године
  • Награду за најбољу мушку улогу на фестивалу „Кочићева српска сцена“ Приједор у представи  Љубавник, Харолда Пинтера за улогу Ричарда.
  • Награда за најбољу мушку улогу на фестивалу у Суботици за лик Пекића у представи Пекићева трака: дневник душе
  • Награда за најбољу мушку улогу (заједно са Слободаном Перишићем) на фестивалу у Бугојну у представи Тужни принц, Предрага Бјелошевића за улогу сјенке тужног принца.
  • Мостарска лиска за улогу грофа у представи Грбавац, УДУС
  • Награда за најбољу мушку улогу на фестивалу у Бугојну у представи Одисеј – сан о повратку за улогу Одисеја.
  • Награда за најбољу мушку улогу на фестивалу „Звездариште“ у представи Одисеј – сан о повратку за улогу Одисеја.
  • Награда глумца вечери на Виминацијум фесту у Пожаревцу за улогу Одисеја у истоименој представи.