Skip to content
Милан Петковић

Дипломирани ТВ сниматељ

Рођен 1964, године у Дрвару, гдје је завршио гимназију.
Након рата, у ком је учествовао, 1996. године почиње радити на телевизији Републике Српске као асистент сниматеља, касније и као сниматељ слике.
Године 2000. оснивањем телевизијског смјера на Академији умјетности у Бања Луци, уписује се у прву генерацију ТВ смијера групе за камеру. Дипломирао 2004. године у класи професора Драгана Јовановића.

Професионално искуство

У току школовања снимио десетак кратких играних и документарних филмова:  "На дну", "Rock`n roll клинци", "Знак", "Повратак кући".  

Филмови су учествовали на фестивалима у Марибору, ШТУK фест Београду, фестивалу документарног филма и Златни витез у Москви (На дну).

Kао сниматељ радио је све врсте програма, од спортског, самостални рад и рад на репортажним колима, утакмице, музичке фестивале, репортаже, документарне филмове, рекламе, спотове итд.

Припремајући самостални пројекат Мргуда, замишљен као телевизијски играни филм, радио је као сниматељ, making off, на филму Непријатељ, Дејана Зечевића, како би стекао искуство рада на играном филму.

Kао сарадник у продукцији, режисера Мирка Ручнова, који је завршио Kолумбија универзитет у Њу Јорку, учествовао на припреми и снимању кратког играног филма „Први дан мира“. На овом пројекту учествовала је меуђународна екипа професионалаца из Њујорка, Лондона и Амстердама.

Од 2007. године ради као супервизор за продукцију, задужен је и за обуку радника.

2016. године, коначно, прелази у Филмски и документарни програм као уредник емисије у документарном програму.

Режирао је 15-ак документарних репортажа и филмова од којих су неколико њих, “Нијеми крик”, “Јелка Госпавина”, “Јужни потез”, учествовали на фестивалима у Србији, Велика Плана, Kучево у Baneff у Штокхолму, Златни Витез у Kонстатинопољу, Фортеца у Перасту, гдје су освојили неколико награда.

Тренутно ради на документарно-играном филму о Посебној полицијској јединици МУП-а РС, која је септембра 1995. остала у окружењу и документарном филму о “Вуковима с Вучијака”.