Skip to content

Плакат студенткиње Академије умјетности међу најбољим на свијету

Плакат студенткиње Академије умјетности међу најбољим на свијету

Студенткиња четврте године графичког дизајна на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци Катарина Никић освојила је награду „C-IDEA Design Awardˮ на свјетском такмичењу у дизајну, и то у студентској категорији визуелних комуникација, а њен плакат „Покојникˮ био је међу пет најбољих у свијету.
Она је за ову награду сазнала тек када је дошла у Кину како би учествовала на конференцији, а иако је знала да је ушла у ужи избор, ипак није очекивала да ће, међу неколико хиљада умјетника који су послали радове, њен бити изабран у пет најбољих.
Иначе, „C-IDEA Design Awardˮ је годишње свјетско такмичење у дизајну у широком спектру категорија, од дизајна визуелних комуникација, индустријског дизајна, архитектуре, дизајна ентеријера до модног дизајна.
„Вијест да сам освојила награду сазнала сам управо на конференцији, а до тада сам знала да сам ушла у ужи избор те да сам номинована за награду. Почаствована сам што је међународни стручни жири од 43 члана препознао мој труд те сматрам да је веома битно бити дио свјетске дизајнерске сцене већ на самом почетку умјетничке каријереˮ, истиче она за „Независне новинеˮ.
„Конференција је одржана на Универзитету електронске технологије у периоду од 23. до 26. маја. Велика је привилегија присуствовати конференцији и слушати предавања свјетских дизајнера. Остварила сам нова познанства са колегама и професорима која су ме инспирисала, те сматрам да су веома значајна у овој професији и међународној сарадњиˮ, истиче Никићева.
Како је навела, награђени плакат „Покојникˮ дио је серије плаката по истоименој комедији Бранислава Нушића.
 

Галерија

Погледајте доступне фотографије